Linkuri accesibilitate

Societatea civilă și administrarea crizei politice de după alegeri


Fundația Soros Moldova
Fundația Soros Moldova

Interviu cu Victor Munteanu de la Fundația „Soros Moldova”.

Pe parcursul acestor săptămîni mai multe organizaţii neguvernamentale au lansat diverse declaraţii în care şi-au exprimat dezacordul atît în legătură cu modul în care s-a desfăşurat scrutinul parlamentar, cît şi în legătură cu violenţele de pe 7 aprilie din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, precum şi față de acţiunile poliţiei, după aceste evenimente, cînd zeci de tineri implicaţi sau nu, au fost reţinuţi şi bătuţi în izolatoarele din Moldova.

Într-un comunicat de presă, organizaţia Amnesty Internaţional a declarat că tortura şi maltratarea din partea colaboratorilor de poliţie nu trebuie să fie tolerate sub nici o formă – astfel de acţiuni, potrivit Amnesty, nu pot fi lăsate fără o investigaţie adecvată. În legătură cu aceste evenimente, la Chişinău, a fost înfiinţată şi o alianţă împotriva torturii. Pe de altă parte, Coaliţia 2009 - pentru alegeri libere şi corecte a lansat, separat de partidele politice, o procedură de verificare a listelor electorale.

Organizaţiile ce s-au implicat în acest process au constat şi ele mai multe nereguli în cadrul procesului de vot.
Toate aceste evenimente l-au determinat, se pare, pe preşedintele Vladimir Voronin să îndemne partidele la conciliere şi dialog. Un îndemn presărat ce-i drept cu noi acuze la adresa opoziţiei, motiv pentru care propunerea preşedintelui a fost tratată cu neîncredere în Moldova, chiar dacă a fost salutată de oficialităţile europene.

În ce măsură sunt responsabile organizaţiile nonguvernamentale pentru declanşarea evenimentelor ce au urmat alegerilor din 5 aprilie, dacă a putut să le prevină şi cum poate societatea civilă contribui la redresarea situaţiei? La aceste şi alte întrebări îl vom ruga acum să ne răspundă pe Victor Munteanu, director al programului de drept la Fundatia “Soros Moldova”.


Societatea civila din Republica Moldova, cu toate carentele pe care le are in prezent, a manifestat o unitate de opinii si o reactie foarte promta la rezultatul alegerilor din 5 aprilie si evenimentele ce au urmat, este de parere directorul programului de Drept al Fundatiei Soros Moldova, Victor Munteanu.

Organizatiile neguvernamentale au facut exact ceea ce trebuiau sa faca intr-o asemenea situatie, sustine invitatul emsiunii Moldova la ora 7: monitorizarea si asistenta victimelor torturii, apeluri catre organismele internationale pentru incetarea violentelor si actiunilor represive. Totodata, e de parere Victor Mmunteanu, nu societatea civila e cea care ar fi trebuit sa actioneze pentru a preveni violentele. “Ce au facut cei care trebuiau sa opreasca violentele? Ce a facut politia, decat sa aplice ulterior tortura? Nu este misiunea societatii civile sa opreasca o gloata de oameni infuriati care provoaca si incita spirite. Exista tehnici speciale – a spus-o si fostul ministru Catan – care trebuiau aplicate. Iar societatea civila nu este antrenata pentru asa ceva, nu a mai trait asa ceva. Nimeni in tara asta nu a mai trait asa ceva in trecut si nu avea experianta cum sa opreasca , atentie!, dar nici cum sa porneasca asa ceva”, a subliniat el.

De asemenea, Victor Munteanu a accentuat ca riscul unor violente nu poate in nici un fel servi drept pretext pentru ingradirea libertatii intrunirilor si a dreptului la protest, fie ca e vorba de o manifestatie organizata, fie ca e vorba de manifestatii spontane.

Elementul declansator al protestelor si chiar si al manifestarilor violente, s-a aratat convins Victor Munteanu, a fost declaratia sefului statului, care intr-o declaratie publica a rezervat doar rolul de statist opozitiei politice in viitorul Parlament. Pentru opozitie a votat totusi o jumatate din alegatori, iar declaratiile de genul celei facute de presedintele Voronin au scos, de fapt, o multime de oameni in strada, a adaugat expertul de la Fundatia Soros.

Societatea civila nu poate si sa se implice nemijlocit in procesul politic, dar trebuie sa ceara socoteala puterii, care e datoare cu scuze cel putin, pentru violentele fara precedent in istoria Republicii Moldova comise de politie impotriva tinerilor. Numai in acest fel e posibil sa fie oprita polarizarea societatii, a mai spus Victor Munteanu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG