Linkuri accesibilitate

Functionarea agentiilor de rating pe agenda Parlamentului European


Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana doua rapoarte care se refera la functionarea agentiilor de rating si la revizuirea cadrului de reglementare a companiilor de asigurare.

Dupa cum se stie, prin subestimarea riscurilor de credit, agentiile de rating au contribuit în mod semnificativ la declansarea crizei financiare.

Pornind de la realitatea ca nu exista un cadru legislativ pentru acestea (ele functionand in prezent doar in baza unui cod de conduita), Comisia Europeana propune instituirea unui regulament care ar urma sa intre in vigoare la 20 de zile de la publicarea sa in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Potrivit regulamentului analistii care se afla în contact direct cu entitatile pe care le evalueaza (companii, guverne, etc) nu pot sa elaboreze rating-uri mai mult de cinci ani pentru aceeasi entitate.

Daca raportul va fi adoptat Comitetul autoritatilor europene de reglementare a pietelor valorilor mobiliare, CESR( Committee of European Securities Regulators), va fi unicul organ de înregistrare si supraveghere a agentiilor de rating europene.

Comitetul autoritatilor europene de reglementare a pietelor valorilor mobiliare, va evalua respectarea obligatiilor si va fi responsabil de retragerea acestei înregistrari. De asemenea noul organism de reglemantare va monitoriza performanta din trecut a agentiilor si va prezenta date statistice legate fiabilitatea rating-urilor emise.

Agentiile din tarile terte (mai ales cele din SUA si Japonia) vor trebui sa respecte criterii echivalente, iar Comisia Europeana va stabili si va actualiza o lista a legislatiilor din tari terte considerate a fi echivalente cu cele din UE.

Regulamentul va fi direct aplicabil în toate statele membre dupa 20 de zile de la publicare. Statele membre vor avea sase luni la dispozitie pentru a adopta masurile necesare pentru implementare. O derogare de 18 luni se aplica doar pentru utilizarea rating-urilor provenind de la agentii non-UE.

Agentiile de rating ofera opinii independente cu privire la solvabilitatea unei companii, a unui guvern sau a diferitelor instrumente financiare. Aceste rating-uri sunt folosite de investitori, creditori, emitenti si guverne, jucând un rol important pe pietele financiare.

Actualmente, agentiile de rating care sunt active in Uniunea Europeana actioneaza in principal dupa codul de conduita al International Organisation of Securities Commissions (IOSCO) care se bazeaza pe respectarea voluntara. Codul este evaluat anual de CESR.

O alta masura care va fi adoptata saptamana aceasta pentru preintampinarea unor posibile noi crize financiare se refera la companiile de asigurare.

Daca in prezent, cerintele de capital se refera doar la riscurile de asigurare, în viitor asiguratorii vor fi obligati sa detina capital si pentru a acoperi riscuri legate de piata (de exemplu o scadere a valorii investitiei unui asigurator), de credit sau riscuri operationale (practici frauduloase sau esecul sistemului).

Noul sistem va permite crearea unei autoritati de supraveghere a grupurilor de asiguratori care va detine responsabilitati specifice, ce vor fi aplicate în strânsa cooperare cu autoritatile de reglementare nationale.
XS
SM
MD
LG