Linkuri accesibilitate

Dialog civilizat? Masă rotundă? Forum cetăţenesc?


Ce model ar putea aplana actuala criză politică din Moldova?

Preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin îndemna recent partidele la conciliere şi dialog civilizat. Propunere căreia deocamdată formaţiunile politice de opoziţie nu i-au dat curs, însă care a fost salutată de unii oficiali europeni. Societatea civilă din Moldova consideră că anumite modele ar trebui totuşi să fie aplicate ca să fie deblocată situaţia de criză politică.

Directorul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale VIITORUL, Igor Munteanu e de părere că Moldova ar avea acum nevoie de iniţierea unui dialog politic, însă care ar trebui să fie moderat de un oficial european cu autoritate, în cadrul unei mese rotunde, cu participarea tuturor concurenţilor electorali: ”Întrucît nu toate aspectele campaniei electorale şi a alegerilor sunt clarificate pînă la capăt, inclusiv fraudele, comportamentul unor autorităţi care au organizat şi administrat procesul electoral, inclusiv validarea acestor alegeri, chiar dacă este o responsabilitate a Curţii Constituţionale. Această validare trebuie să constituie şi un subiect de discuţie a partidelor, pentru că deocamdată, graţie instituirii cenzurii în mass-media, partidele de opoziţie au fost izolate şi condamnate la tăcere prin folosirea abuzivă a resurselor adminitrative de către Partidul Comuniştilor.”

Igor Munteanu consideră că un dialog între partidele politice ar putea debloca situaţia de criză politică din Moldova: ”Fără opoziţie, orice partid aflat la guvernare se prăbuşeşte în haosul totalitarismului şi xenofobiei. Or, exact aceste elemente descriu actuala situaţie din RM.”

Şi Arcadie Barbăroşie, director al Institutului de Politici Publice se arată convins că cel mai eficient instrument de rezolvare a problemelor politice din Moldova ar fi lansarea unui dialog între partide. „Rolul mai mare ar trebui să fie al preşedintelui Vladimir Voronin, care ar urma să oprească propaganda asta absolut delirantă şi tonalitatea virulentă de la organele mass-media pe care le controlează. Ar trebui să facă doi, trei paşi înapoi şi să pornească o iniţiativă. Dacă nu poate el, atunci să îl roage pe Snegur, pe Lucinschi sau pe Kalman Miszei, care au autoritate sau de careva dintre ambasadori.”declară Arcadie Barbăroşie.

Pe de altă parte, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului CREDO, Sergiu Ostaf se arată convins că un simplu dialog între partide nu va putea rezolva problemele postelectorale: ”Ar trebui să existe mai multe metode pentru a avansa un dialog în societate. Propunerea lui Vladimir Voronin e parţială. E important să aflăm ce s-a întîmplat, care sunt consecinţele, după care să căutăm modelele pe care să începem un dialog extins pe mai multe căi. Referitor la evenimentele din 7 aprilie, ar fi nevoie de un format diferit decît un dialog între guvernare şi partide politice. Aici ar fi nevoie de un format în care ar participa şi societatea civilă, dar şi organismele internaţionale. Cred că ar trebui să fie creată o comisie cu participarea mai multor actori, astfel încît să fie posibilă stabilirea adevărului privind vandalizarea sediilor Parlamentului şi Preşedenţiei. Aici un dialog simplu între guvernare şi partide politice nu ar fi suficient. Referior la violenţele din partea poliţiei e nevoie de un format suplimentar, în care ar putea să intre şi organizaţiile internaţionale, Centrul pentru Drepturile Omului , Procuratura Generală.” conchide Sergiu Ostaf.

Liderii unor organizaţii neguvernamentale sunt de părere că anumite soluţii ar putea oferi şi un forum cetăţenesc, ce ar limpezi confuzia legată de evenimentele violente de după alegeri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG