Linkuri accesibilitate

Opoziţia speră ca justiţia să invalideze alegerile


În caz contrar rămîne ca ultima ratio blocarea alegerii preşedintelui

Cele trei partide din opoziţie PL, PLDM şi AMN susţin că renumărarea voturilor a fost o procedură inutilă şi o risipă de bani, pentru că această procedură nu ar avea cum să scoată la iveală fraudarea alegerilor.

Vicepreşedintele Partidului Liberal-Democrat, Alexandru Tănase: „Noi nu am zis că nu acceptăm rezultatele renumărării. Noi nu luăm act de acest lucru şi considerăm în continuare că nu a fost necesar. Nimeni, niciodată (partidele de opoziţie n.r.) nu a contestat rezultatele alegerilor în ceea ce priveşte procedura de numărare. Mai mult, s-au cheltuit peste 15 milioane de lei pentru a satisface dorinţa partidului comuniştilor (de renumărare a voturilor n.r.) la această procedură. Sigur că noi avem mai multe date legate de procesul de fraudare a alegerilor. Acum, juriştii noştri lucrează şi probabil chiar mîine vor depune actele, sesizările necesare atît la Curtea Constituţională, cît şi la Curtea de Apel Chişinău. Eu nu cred că acum este cazul să venim cu cifre, dar pot să vă spun cu certitudine că este vorba de un proces de fraudare în masă”.

Chiar dacă susţin că ar deţine probe suficiente privind fraudarea alegerilor, cele trei partide din opoziţie îşi leagă slabe speranţe privind invalidarea scrutinului de către Curtea Costituţională, pe care o bănuiesc de complicitate cu puterea.

Dacă rezultatele alegerilor vor fi totuşi validate de înalta instanţă, opoziţia ar mai avea la îndemînă o soluţie – să boicoteze alegerea şefului statului în Legislativ, pentru a provoca un scrutin parlamentar anticipat, ne-a declarat vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă: „Să vedem care este punctul de vedere şi al Curţii de Apel, al Curţii Constituţionale şi dacă nu vor fi de acord cu ceea ce a constatat opoziţia ca fraude în aceste alegeri, rămîne calea blocării alegerii preşedintelui statului în Parlament şi respectiv alegeri anticipate”.

O poziţie solidară cu a partidelor liberal şi liberal-democrat o are şi Alianţa Moldova Noastră. Purtătorul de cuvînt al AMN, Victor Osipov: „Părerea noastră despre renumărarea voturilor rămîne neschimbată. A fost o procedură inutilă, atîta timp cît s-au renumărat voturile date în locul decedaţilor, în locul celor plecaţi peste hotare, voturi date pentru persoane inexistente, voturi pentru minori. De aceea, este firesc ca rezultatul să repete rezultatul numărat prima dată. Noi am presupus că vor încerca, comuniştii, să găsească mandatul de aur pe care nu-l au (al 61-lea mandat, minimul necesar pentru alegerea şefului statului de către Parlament n.r.) şi se pare că numărul mai mare de voturi pe care l-au primit ei adăugător faţă de partidele de opoziţie indică o asemenea tendinţă, deşi fără succes după cum se vede, dacă au rămas mandatele la aceeaşi distribuţie ca şi mai înainte. Noi considerăm în continuare că fraudele se conţin în numărul de voturi exprimate, pentru că s-au produs anume prin aruncarea unor voturi suplimentare, unor voturi false. De aceea, singura cale de a descoperi şi demonstra fraudarea este verificarea minuţioasă a listelor electorale, lucru de care se ocupă şi echipa de la Alianţa Moldova Noastră şi din cîte ştim echipele celorlalte două partide (PL şi PLDM n.r.) care au trecut pragul electoral”.

Purtătorul de cuvînt al AMN s-a abţinut de la aprecieri privind viitoarele evoluţii, spunînd că formaţiunea sa mai are speranţa, deşi slabă, a invalidării alegerilor de către Curtea Constituţională.
XS
SM
MD
LG