Linkuri accesibilitate

Majorarea contribuţiei americane la FMI


Preşedintele Barack Obama
Preşedintele Barack Obama
Administratia Obama propune un imprumut pentru Fondul Monetar International in valoare de 100 de miliarde de dolari, pentru a stimula resursele organizatiei. In plus, Barack Obama doreste ca noile puteri economice ale lumii sa contribuie mai mult la resursele si deciziile Fondului. Intr-o scrisoare adresata liderilor Congresului american, Obama arata ca “creditul nu reprezinta o cheltuiala de la buget sau o crestere a deficitului, fiind de fapt un schimb de valori”.

Cele 100 de miliarde fac parte din angajamentul asumat de Grupul celor 20, la recentul summit de la Londra. Participantii au convenit acolo sa tripleze resursele Fondului Monetar International pina la 750 de miliarde de dolari, pentru ca organizatia sa contribuie substantial la contracararea crizei, in tari in curs de dezvoltare. Finantarea americana se incadreaza intr-un nou aranjament care permite tarilor membre sa ofere credit FMI-ului pe timp de criza, cind aceasta ameninta stabilitatea sistemului financiar global. Obama crede ca aranjamentele in vigoare sint inadecvate, tinind cont de dimensiunile crizei.

“Deteriorarea conditiilor ameninta sa adinceasca recesiunea in tarile respective ceea ce poate duce la prabusirea cursurilor monedelor nationale” – arata Obama, in scrisoarea adresata conducerii Congresului. Presedintele Statelor Unite crede ca daca factorii activi in prezent continua sa actioneze, ei se vor acutiza si vor stopa cresterea economica asa cum a fost cazul crizei economice din tari ale Asiei, in anii 90.

Barack Obama sustine ca s-ar putea crea un cerc vicios in care absenta cresterii economice sa genereze pierderea a si mai multe locuri de munca si diminuarea exporturilor, ducind la adincirea crizei. Pe de alta parte, seful executivului american spune ca daca resursele Fondului Monetar International ar fi sporite cu 500 de miliarde de dolari atunci si noile puteri economice, in special India si China ar putea sa-si sporeasca participarea. Beijinul a informat de altfel ca are intentia sa contribuie cu 40 de miliarde de dolari printr-o emisie de obligatiuni de catre Banca Centrala.

Barack Obama explica in scrisoarea adresata forului legislativ, ca lumea intreaga urmareste daca Statele Unite isi vor materializa angajamentele luate la summitul de la Londra pentru a le urma exemplul.
XS
SM
MD
LG