Linkuri accesibilitate

Germania boicotează alături de Italia, Olanda, Polonia şi SUA conferinţa ONU contra rasismului


Mahmud Ahmadinejad
Mahmud Ahmadinejad
Italia, Polonia şi Olanda nu sînt singurele state ale Uniunii Europene care au decis să nu participe la conferinţa ONU contra rasismului, ci şi Germania. Ministrul federal de externe Frank-Walter Steinmeier a justificat această decizie prin faptul că reuniunea care se desfăşuară la Geneva ar putea degenera într-o tribună a declaraţiilor antisemite, aşa cum s-a întîmplat în urmă cu 8 ani la conferinţa similară care a avut loc în Africa de Sud.

Ţările care boicotează reuniunea contra rasismului, sunt deranjate şi de faptul că o bună parte din conceptul conferinţei a fost gândit de Libia şi Cuba, iar preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad ţine şi el o cuvîntare la Geneva. La conferinţa din anul 2001, preşedintele iranian a lansat o sumedenie de teze militante anti-israeliene şi anti-semite. În declaraţia finală s-a introdus atunci şi un pasaj controversat prin care s-a stabilit o echivalenţă inacceptabilă între sionism şi rasism.

Decizia guvernului german de a nu participa la conferinţa anti-rasism a stîrnit o serie de reacţii contradictorii. Fostul disident est-german Günter Nooke, care răspunde din partea guvernului de problemele drepturilor omului, a salutat hotărîrea executivului de la Berlin.

Deputatul creştin-democrat Willy Wimmer, în schimb, susţine că guvernul german are datoria să se pronunţe în legătură cu poziţia rasistă a unor lideri şi să nu se sustragă prin tertipuri diplomatice. Într-un interviu difuzat de postul naţional de radio, Wimmer a fost întrebat dacă el consideră absenţa ca un act de laşitate: „Nu aş folosi această clasificare; în orice caz [decizia] nu este un exemplu bun pentru o poziţie înţeleaptă şi limpede a diplomaţiei germane.“

Critici au venit şi din partea unor social-democraţi. Astfel deputatul european Leinen a criticat şi absenţa celorlalte ţări ca un „fals semnal“ care slăbeşte lupta internaţională contra rasismului mondial. Deputatul, care este şi membru al comisiei pentru drepturile omului din Palamentul European, a mai arătat că în documentul final Israelul nu va mai fi amintit. Secretarul general ONU Ban Ki Moon şi-a exprimat şi el regretul că pe lîngă Statele Unite, acum şi unele ţări ale Uniunii Europene au hotărît că nu vor particpa la conferinţă.
XS
SM
MD
LG