Linkuri accesibilitate

Vandalism în Postul Mare - le lipseşte tinerilor evlavia anceştrilor?


In aceste zile Mitropolia Moldovei s-a aratat profund ingrijorata de situatia creata in ultimul timp in centrul Chisinaului. Protestele insotite de actele de vandalism au preschimbat atmosfera Postului Mare si a sarbatorii Bunei Vestiri. In loc de post si rugaciune am fost martorii unor abuzuri ale tinerilor, care si-au manifestat dezacordul prin metode cu totul barbare fata de rezultatele alegerilor parlamentare.

Mitropolitul Chisinaului si intregii Moldove Vladimir e de parere ca daca tinerii ar fi educati in spiritul credintei si evlaviei, cu supunere fata de legile statului si cu respect fata de parinti si statalitate, daca acestia ar merge mai des la biserica, evenimentele distrugatoare ar putea fi evitate. Citez din declaratia Mitropolitului: “Şi statul si biserica trebuie sa atraga o atentie sporita tineretului. Evenimentele din 7 aprilie demonstreaza inca o data acest lucru. Ele vor fi de invatatura pentru toti si speram ca prin rugaciune vom schimba atitudinea tineretului atat fata de biserica, cat si fata de stat". Pe cat de des merg tinerii in locasul sfant si care e relatia lor cu biserica i-am intrebat pe cei intalniti ocazional in strada.

Si pentru ca arestarile s-au tinut lant iar victimele predilecte au fost elevi si studenti i-am intrebat pe tineri ce parere au despre semenii lor atrasi in actele de violenta.

Violentele comise in data de 7 aprilie sunt condamnabile, insa Mitropolia Moldovei era obligata sa reactioneze si sa ia apararea acelor oameni pe care politia i-a tratat cu brutalitate pentru a-i intimida si a reprima orice manifestare de protest, e de parere Mihai Costandache, lector la Institutul teologic ortodox de la Edinet.




Ana Gutu, prim vicerector la ULIM, considera ca revolta tinerilor a fost pe deplin justificata.

Parintele Anatolie Goncear, parohul Bisericii “Trei Ierarhi” din Chisinau spune ca are o mare durere pentru cele intamplate. Slujitorul Bisericii considera ca un presedinte comunist ar fi rebuit sa se pocaiasca in intimitate si nu prin acea adresare televizata catre natiune.

Dinu, e student la anul intai, facultatea de matematica a Universitatii de Stat din Moldova. El spune ca nu-si inchipuie viata inafara credintei in Dumnezeu.

Tatal lui Dinu, este Viorel Ciubotaru, fost consilier al primului presedinte al Republicii Moldova . Intrucat Mitropolitul Vladimir amintea ca trebuie de revenit la ideea predarii religiei in scoala, iar aceasta idee, potrivit Inalt Presfintiei Sale, isi are inceputul inca in anii 90, cind Mitropolia a elaborat mai multe planuri de predare a religiei in scoala, e tocmai potrivit sa aflam de la Viorel Cibotaru despre nevoia introducerii acestei ore in scoala.

In timp ce tot mai multe voci spun ca dupa 7 aprilie trebuie judecati deopotriva demonstrantii violenti si anchetatorii violenti , mai multe femei rostesc rugaciunea muta. Catinca Mardarovici spune ca se roaga lui Dumnezeu pentru liniste in tara si pentru tinerii retinuti.
Previous Next

XS
SM
MD
LG