Linkuri accesibilitate

Religia în școli n-a fost introdusă din cauza lui Vl. Voronin


Florian Bichir
Florian Bichir

Interviu cu Florian Bichir, expert în probleme de religie şi publicist comentatator la “Evenimentul Zilei”

Florian Bichir e de parere ca declaratiile Mitropolitului Vladimir sunt ipocrite si tradeaza complicitatea cu echipa presedintelui Vladimir Voronin. Mai intai, pentru ca adopta o atitudine antinationala si, apoi, pentru ca nesocoteste obligatiile sale de ierarh, sustine teologul si publcistul bucurestean.

“Ierarhul e in primul rand un pastor al credinciosilor, iar IPS Vladimir trebuia sa stie ca religia in scoli n-a fost introdusa tocmai datorita presedintelui Voronin. Acelasi presedinte Voronin care in fata Inalt Prea Sfintiei sale a indemnat preotii sa voteze cu comunistii si a spus ca Iisus Hristos a fost primul comunist al lumii. O blasfemie pe care, ce sa spun, nici macar un copil de 4 ani nu o poate accepta!”, spune Florian Bichir. El a invocat exemple din Patristica, incepand cu sfantul Vasile cel Mare, sfantul Ioan Gura de Aur, care intotdeauna au iesit cu pieptul in fata pentru a-si apara enoriasii, exemple pe care mitropolitul Vladimir nu numai ca nu le-a urmat, ci chiar i-a acuzat de violente pe tineri, pe cei pe care tocmai ar fi trebui sa-i apere de abuzul si maltratarile politiei. In acest fel, Intaistatatorul Mitropoliei Moldovei a uitat de misiunea sarcerdotala de pastor, de conducator si de reprezentant al credinciosilor si s-a pus la dispozitia puterii politice, incalcand astfel toate canoanele, crede Florian Bichir. In acest context, afirma teologul roman, Sfintele Canoanear duce in mod firesc, daca nu ar fi sustinut de Biserica Rusa, la caterisirea Mitropolitului Vladimir.

Violentele comise in data de 7 aprilie sunt condamnabile, insa Mitropolitul Vladimir era obligat sa reactioneze si sa ia apararea acelor oameni pe care politia de la Chisinau i-a tratat cu brutalitate pentru a-i intimida si a reprima orice manifestare de protestul, subliniaza invitatul emisiunii “Moldova la ora 7”. “Eu n-am aflat de o scrisoare de condoleante trimise victimelor, eu n-am aflat de un apel de pace, dar facut din suflet, nu spus ca din partea presedintelui Voronin”, a adaugat el.

Sprijinul pe care Mitropolia Moldovei l-a obtinut din partea statului si al autoritatilor comuniste in schimbul unei politici a compromisului e un pret prea mare, pe care trebuie acum sa-l plateasca, arata Florian Bichir.
Previous Next

XS
SM
MD
LG