Linkuri accesibilitate

Proliferarea populismului în timpuri de criză


Un exemplu din Texas

Ieri in America a fost termenul limita pentru plata impozitelor. De obicei, ziua e marcata de proteste ale celor care considera ca guvernul federal costa prea scump si ca taxele pentru intretinerea sa si a programelor guvernamentale sint o povara prea mare. In Texas, protestul a avut o culoare locala, asta dupa ce guvernatorul republican Rick Perry afirmase, in urma cu citeva zile, dreptul statului sau la auto-determinare. Nu este nici un pericol imediat ca Texasul sa se desprinda de uniune, dar asta nu inseamna ca unii texani furiosi pe politicile administratiei Obama nu si-ar dori ca amenintarea sa fie luata in serios.

Guvernatorul Perry va avea de facut fata, in 2010, unor alegeri in care are de infruntat, in preliminariile republicane, o populara senatoare. In acest context, el a optat pentru cartea populista. Perry a spus sustinatorilor ca Washingtonul a abandonat principiile fundamentale ale uniunii, care presupun un guvern cu dimensiuni si prerogative limitate. Guvernatorul sustine ca autoritatile federale stranguleaza populatia cu impozite, cheltuieli si datorii. Stirnind entuziasmul celor care purtau pancarte impotriva lui Barack Obama si politicilor sale, Perry a spus ca nu vede un motiv imediat de secesiune, dar, daca situatia se mentine aceasi poate sa intrevada ca texanii se pot satura de maniera in care sint guvernati de la centru.

Guvernatorul sustine – dar experti il contrazic—ca atunci cind s-a alaturat uniunii, in 1845, Texasul si-ar fi negociat dreptul de a se desprinde. A si facut-o in 1861, dar victoria nordului in Razboiul Civil a pus capat acelei situatii. Perry a respins oferta federala de 550 de milioane de dolari pentru contracarea somajului, spunind ca stimulentele federale de acum s-ar intoarce impotriva statului sau in viitor. Alti doi guvernatori republicani au facut la fel. Guvernatorul Perry se vede la cirma unei miscari nationale, care sa se opuna actiunilor guvernului federal. Cei care au participat ieri la mitingurile sale sint dispusi sa-l urmeze. Pancarte “Opriti socialismul lui Obama” sau “Anumiti pirati sint in America” au putut fi remarcate la adunari, impreuna cu fotografii ale lui Barack Obama si liderilor democrati din Congres, cu palarii de pirat.
XS
SM
MD
LG