Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Bucureşti simplifică procedura de acordare a cetăţeniei romane


Guvernul roman a hotarit in sedinta de miercuri simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei romane. Modificarile legislative sint dedicate in exclusivitate moldovenilor de peste Prut care au fost cetateni romani pe vremea cind Basarabia era una dintre provinciile tarii sau pentru cei care au rude pina la gradul trei care s-au nascut in Romania Mare. Folosind termeni juridici ordonanta de urgenta adoptata de executivul de la Bucuresti precizeaza ca pot obtine cetatenie romana foştii cetăţeni români care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicată fără voie.

Mai mult cetăţenii români şi descendenţii lor până la gradul III pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română la cerere, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă au 18 ani, nu au cazier penal si daca dovedesc, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român şi declară că nu întreprind sau sprijină şi nici în trecut nu au întreprins sau sprijinit acţiuni împotriva ordinii de drept ori a siguranţei naţionale.

Prin modificarea Legii cetăţeniei române din 1991, a fost eliminat interviul in cazul cetatenilor moldoveni, pe motiv ca nu e necesar si ca ingreuneaza procedura. Această condiţie rămâne însă în vigoare pentru alte persoane care nu au avut niciodată cetăţenia română, dar care doresc să o dobândească în condiţiile legii.

S-a modificat deasemenea termenul obligatoriu pina la care comisia de specialitate care se ocupa cu studierea dosarelor privind acordarea cetateniei este obligata sa dea un verdict. Moldovenii de peste Prut pot obtine practic cetatenia romana in cinci luni potrivit noilor reglementari, in vreme ce pina acum legea prevedea doar un termen minim, nu si unul maxim.

Cind Ungaria a luat masuri similare in anul 2000, invitindu-i pe maghiarii din Ardeal sa devina cetateni maghiari, autoritatile romane au protestat si au incercat sa produca un scandal international. Si acum se pare ca oficialii europeni privesc cu "prudenta" intenţia României de simplificare a procedurii de obţinere a cetăţeniei. Ordonanta de urgenta care produce modificarile a fost adoptata de guvern si va intra in vigoare imediat dupa publicarea ei in Monitorul Oficial, probabil dupa sarbatorile de pasti

Politigraf

XS
SM
MD
LG