Linkuri accesibilitate

Efectele "amnistiei" preşedintelui se lasă aşteptate


La Penitenciarul 13 se consideră că simplul apel al şefului statului nu poate servi drept temei juridic pentru eliberarea persoanelor

La Comisariatul General de poliţie, unde săptămîna trecută multă lume îşi căuta rudele sau prietenii reţinuţi după protestele din 7 aprilie, astăzi după amiază, am întîlnit aici doar cîteva persoane. În holul de la intrarea în sediul Comisariatului aştepta o femeie care mi-a zis că se numeşte Dalila Efratova, avocata unui tînăr de 20 de ani. Ea venise la poliţie cu o decizie a Curţii de Apel în care se cerea eliberarea imediată a băiatului din arest. „Asta nu e amnistiere. Eu am fost şi zilele trecute la poliţie, dar nu mi s-a permis să mă întălnesc cu clientul meu.” ne-a povestit avocata. După cîteva ore de aşteptare la Comisariat Efratova a fost anunţată că tînărul nu mai este în izolatorul de aici. Ea se arată convinsă că băiatul mai este ţinut în detenţie, ca să dispară urmele de tortură ce i-au fost aplicate.

Tot la Comisariatul General de Poliţie l-am întîlnit azi pe Alex, în vîrstă de 24 de ani, care a fost eliberat aseară din izolatorul de aici, după ce i-a expirat termenul de detenţie. El povesteşte că permanent i-a fost frică: „Toţi ne temeam să vorbim deschis chiar şi atunci cînd în izolator veneau procurorii şi avocaţii parlamentari. Nu ştiam ce să răspundem la întrebarea dacă am fost torturaţi sau nu. Majoritatea persoanelor au fost reţinute ilegal, la fel ca mine. Pe mine m-au luat din faţa magazinului Gemeni, pe bd. Ştefan cel Mare. Era în jurul ore 18.00. Doi poliţişti îmbrăcaţi în civil au venit din spate, mi-au sucit mîinile, m-au lovit cu pumnii şi cu picoarele şi m-au băgat într-o maşină. Acolo am fost ameninţaţi cu arma şi ni s-a spus că dacă mai călcăm vreodată în piaţa Marii Adunări Naţionale va fi mult mai rău. Ni s-a dat de înţeles că niciodată să nu mai luptăm pentru derpturile noastre .”

El revenise azi la Comisariat cu produse alimentare şi ţigări pentru foştii colegi de celulă. Însă administraţia comisariatului a zis că în izolator nu ar mai fi persoane reţinute. Alex susţine că aseară acolo ar mai fi rămas mulţi tineri.”Au fost eliberaţi numai acei cărora le-a expirat termenul de arest.

Zeci de oameni care vroiau să transmită colete cu produse alimentare şi apă celor arestaţi după proteste, am întîlnit azi la Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. S-a oferit să vorbească la microfon doamna Efrosinia, din Străşeni, care ne-a zis că a aflat de la rude că feciorul ei a fost arestat: „Nu le dă apă şi nici mîncare, îi bate. Am auzit de amnistia lui Voronin, însă şi Marian Lupu a zis că îi eliberează, dar cine i-a eliberat? Sunt minciuni, nu îi credem. Că oamenii suferă, au fost reţinuţi nelegitim. Am auzit că unii mor în izolatoare de bătăi şi foame.”

Alături, un tînăr aştepta să transmistă un colet pentru fartele său, care fusese reţinut la domiciliu în seara de 7 aprilie:” Am luat un avocat şi el umblă pe la Curtea de Apel ca să îl elibereze pe fratele meu. Nimeni nu ne-a zis dacă va fi eliberat azi sau mîine în baza vreunei amnistii. Tragem speranţă numai că avocatul îl va putea scoate din detenţie.”

Administraţia Penitenciarului ne-a declarat că pînă la amiază nu a primit vreo decizie a judecăţii care să pemită eliberarea din detenţie a persoanelor acuzate de dezordine în masă la protestele din 7 aprilie, precizînd că simplul apel al şefului statului nu poate servi drept temei juridic.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG