Linkuri accesibilitate

Voronin și alocuțiunea sa la televiziune: amnistie pentru tineri


In discursul său ţinut aseară la Moldova 1, preşedintele Vladimir Voronin a acuzat din nou România de amestec în treburile interne ale Republicii Moldova. Referindu-se în mod special la declaraţiile făcute cu o zi mai devreme de preşedintele Traian Băsescu, în plenul reunit al camerelor Parlamentului de la Bucureşti, şeful statului a calificat drept tendenţioase şi inoportune toate acţiunile pe care le întreprinde faţă de Republica Moldova conducerea de vîrf a României.

Vladimir Voronin n-a ratat ocazia să lanseze noi învinuiri şi la adresa opoziţiei de la Chişinău. Discursul preşedintelui Traian Băsescu constituie, potrivit omologului sţu de la Chişină, „un exemplu de revanşizim statal şi nu mai lasă nici un fel de îndoieli în privinţa la aceea cine anume îi inspiră pe acei politicieni, puţini la număr, din Moldova, pentru care lupta pentru valorile liberale se identifică, nu ştiu de ce, cu lupta împotriva independenţei Moldovei”.

Vladimir Voronin a spus: “Spre regretul nostru, Preşedintele României, în declaraţia sa, şi-a exprimat dubiile vizavi de concluzia observatorilor europeni cu privire la faptul că alegerile din Moldova au avut un caracter democratic şi au fost libere, a îndrăznit să declare că întreaga populaţie a Republicii Moldova e constituită din români, s-a angajat să sporească sprijinul organizatoric şi financiar pentru toate acele structuri care vorbesc zilnic despre necesitatea lichidării Moldovei, s-a adresat către tineretul moldovenesc cu un apel de solidaritate şi a promis să-i ducă pe toţi românii de peste Prut în Europa, prin acordarea în masă a cetăţeniei României. Dacă toate acestea nu înseamnă amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova şi instigare la continuarea dezordinilor stradale, atunci, pe baza principiilor dreptului internaţional, toate acestea pot fi calificate în termeni mai duri. Sînt convins că prin declaraţia sa Preşedintele României a restrîns considerabil aria identificării cauzelor politice interne ale evenimentelor din 6-7 aprilie 2009 din capitala Republicii Moldova şi a absolvit autorităţile moldoveneşti de acuzaţia că ar suferi de spionomanie.”

Vladimir Voronin a acuzat Ambasada României şi pe amabasadorul expulzat al Romaniei, Filip Teodorescu, ca ar fi oferit consultanţă politică partidelor din opoziţie, iar presa de la Bucureşti – pentru că a susţinut manifestaţiile de la Chişinău.

Tot cu referinţă la evenimentele din 7 aprilie, preşedintele Voronin a cerut amnisitierea tinerilor arestaţi după tulburările de la Parlament şi Preşedinţie. Vladimir Voronin a cerut însă continuarea anchetei penale împotriva unor elemente criminale: „Anume de aceasta, precum şi profitînd de apropierea celei mai luminoase sărbători a tuturor creştinilor ortodocşi, îi îndemn pe toţi participanţii la procesul politic din Republica Moldova să revină pe făgaşul dialogului civilizat. Reprezentanţii lumii interlope şi recidiviştii care au profitat de situaţia politică complicată vor rămîne în locurile de detenţie. Pentru toţi ceilalţi participanţi la evenimentele din 7 aprilie, cer organelor abilitate iniţierea amnistiei totale şi solicit sistarea tuturor formelor de urmărire a participanţilor la acţiunile de protest stradal.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG