Linkuri accesibilitate

Vătaf peste o Transnistrie mare


Expectativa presedintelui Traian Basescu, care s-a referit foarte putin pana astazi la situatia din Republica Moldova, este laudata – sau macar explicata - de unii comentatori din presa cotidiana, si criticata sever de altii. In Evenimentul zilei, Calin Hera arata ca intelege ratiunile acestui comportament: nu trebuia sa se raspunda provocarilor lui Voronin. Numai ca dincolo de mesajul “situatia e sub control” se dezvolta o adevarata teroare, copiii si tinerii sunt ridicati de pe strazi si dusi la interogatorii, un tanar a murit deja pe cand se afla in custodia politiei, arata jurnalistul. “Nu-mi spuneti ca Republica Moldova e un stat independent. Nu e. Chisinaul e controlat de Moscova prin regimul comunist Voronin, prin mafiile de acolo si prin asa-zisul stat-armata-resurse Transnistria”, mai scrie Hera, care se arata nemultumit ca a lipsit macar un turneu diplomatic de urgenta in occident, in favoarea basarabenilor, fie al presedintelui, fie al ministrului roman de externe.

Dezamagit de ceea ce considera a fi lipsa de reactie a autoritatilor romane, Liviu Antonesei rabufneste impotriva Uniunii Europene, o Europa abulica, se spune in Cotidianul. Numai asa s-ar putea explica rabdarea, chiar placerea cu care sunt suportate afronturile aplicate periodic de regimul Putin, prin intermediul armei gazului. In opinia comentatorului, doar teama de Moscova, care ar putea opri robinetul de gaze naturale, dicteaza prudentele statelor occidentale.

“Sa fie acum Moldova in situatia atator tari din Est in 1945, cand marile puteri de atunci au impartit lumea? Sa fie gazul rusesc atat de persuasiv? Bucuria ca sunt de partea asta a cortinei incepe sa-mi stea in gat” – scrie si Nicolae Prelipceanu in Romania libera.

Victor Roncea, in schimb, exclama in Ziua: “Ce bine ca a tacut Basescu. L-a lasat astfel pe Voronin sa-si dea foc la valiza singur, a doua oara. Sa demonstreze ca e satrapul unui regim totalitarist, criminal, vataf peste o Transnistrie mare, si ca uraste romanii, indiferent de cetatenia lor”.

In ziarele de astazi sunt prezente de asemenea stiri si articole despre procesele incropite in sediile de politie pentru tinerii basarabeni arestati la Chisinau (Elena Vijulie in Romania libera), ca si despre atmosfera in care se decide daca partidele de opozitie vor avea cu adevarat acces la listele electorale, suspectate falsificari grosolane in favoarea comunistilor.
XS
SM
MD
LG