Linkuri accesibilitate

Cine sînt beneficiarii relaxării restricțiilor de călătorie americane în Cuba


Pentru prima oară în ultima jumătate de secol, americanii de origine cubaneză vor putea călători când vor dori în Cuba, şi vor avea dreptul să trimită în insula comunistă câţi bani vor vrea. Până acum, cubano-americanii puteau merge în ţara de origine doar o dată la trei ani, iar sumele pe care le putea trimite rudelor erau şi ele limitate.

Schimbările anunţate de preşedintele Obama includ şi dreptul companiilor americane de a investi în telecomunicaţiile din Cuba. Toate aceste măsuri sunt privite de unii ca un pas înainte spre o posibilă reformă majoră în Cuba. De acum, spun ei, cubano-americanii vor putea sprijini direct, prin prezenţa lor şi prin ajutor financiar, organizaţiile pentru drepturile omului şi alte grupuri pro-reformă. Iar libertatea firmelor din telecomunicaţii de a face afaceri în Cuba ar urma să ajute şi ea la deschiderea spre lume a acelei societăţi încă închise.

Noul lider cubanez Raul Castro a reacţionat imediat la anunţul Casei Albe, spunînd că America ar fi datoare acum să ridice şi embargoul comercial impus Cubei în urmă cu aproape cincizeci de ani. Agenţia AP scrie însă că acest lucru este improbabil. Pentru o asemenea decizie, Obama ar avea nevoie de votul Congresului de la Washington.

O altă interdicţie majoră care nu a fost ridicată de Obama este dreptul, mai exact absenţa dreptului americanilor de a vizita Cuba, cu excepţia celor de origine cubaneză. În prezent, orice american care vrea să vadă insula lui Castro trebuie să ceară aprobarea guvernului de la Washington.
În practică, mulţi se fac că pleacă doar în insulele Bahamas, o jumătate de oră cu avionul de la Miami, iar de acolo iau alt avion până la Havana. Vameşii cubanezi au grijă să nu le ştampileze paşaportul, aşa că vizita poate fi ascunsă uşor de ochii autorităţilor americane, care sunt de altfel din ce în ce mai tolerante în această privinţă.

Relaxarea restricţiilor americane faţă de Cuba, sub noul preşedinte Obama, nu sunt privite cu ochi buni de toată lumea. Mulţi congresmeni republicani le consideră o concesie inutilă făcută Havanei. De aceeaşi părere sunt şi mulţi membri cu vederi de dreapta, de obicei mai în vârstă, ai comunităţilor cubaneze din America. Aceştia cred că singura cale de a pune capăt regimului comunist de la Havana este izolarea şi mai deplină. Noua generaţie de cubanezi din Statele Unite este însă mai puţin obsedată de fraţii Castro şi mai curioasă să vadă ţara părinţilor ei, aşa că a reacţionat pozitiv la noile decizii ale Casei Albe.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG