Linkuri accesibilitate

Instabilitatea politică şi climatul investiţional


Iurie Gotisan
Iurie Gotisan

Pînă la urmă, guvernul tot va trebui să bată la uşa FMI sau a Băncii Mondiale

Iurie Gotişan: „Fără îndoială că efectele instabilităţii politice şi a celor întîmplate săptămîna trecută la Chişinău se vor răsfrînge asupra climatului investiţional, în particular asupra investitorilor străini. Dacă aceştia erau pînă nu demult reticenţi să-şi plaseze afacerile în Republica Moldova, reticenţa lor de acum încolo cred că va fi dublă.

În plus, temerile investitorilor străini prezenţi sau care vor să vină în Moldova privesc o confirmare şi din plan extern. Spre exemplu, agenţia internaţională de evaluare financiară Fitch şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Moldova, avertizînd că ar putea coborî calificativul Moldovei care este actuamente notat cu B negativ.

Potrivit celor de la Fitch, situaţia politică şi economică din Moldova este foarte dificilă şi deja include un risc politic semnificativ, iar dacă riscurile vor fi simţite şi în continuare pe termen lung şi cu impact asupra economiei, este de aşteptat ca Fitch să modifice acest calificativ spre unul şi mai prost, fapt care pune în pericol relaţiile de creditare din partea marilor instituţii financiare ca Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, Comisia Europeană, etc”.

Radu Benea: „Cît de grav ar putea fi impactul unei eventuale deteriorări a relaţiilor Republicii Moldova cu donatorii externi, în condiţiile în care Moldova este deja afectată de criza economcă şi financiară globală?”

Introducerea vizelor pentru români va afecta mediul de business
Iurie Gotişan: „Pe lîngă efectele instabilităţii politice, Moldova este afectată din plin de consecinţele crizei economice globale. Se ştie bine că memorandumul Moldovei cu FMI practic a expirat. Relaţiile Băncii Mondiale cu guvernul sînt relativ tensionate, chiar dacă în ultima jumătate de an au fost disbursate două tranşe pentru unele proiecte de infrastructură. Dar vreau să menţionez că alte cîteva proiecte au fost suspendate pe motivul lipsei de transparenţă din partea guvernului. O relaţie similară se atestă şi în relaţia cu Comisia Europeană. Relaţiile acestora pe mai departe cu guvernul vor fi condiţionate de existenţa unui memorandum cu FMI. Mai mult, nu trebuie să uităm că pe lîngă principalele structuri creditoare internaţionale în ţară mai sînt prezente proiecte investiţionale ale altor state ca Spania, Olanda, Liechtenstein, Japonia, etc., proiecte care oricînd pot să-şi încheie misiunea în lipsa unor elementare libertăţi şi principii democratice în Republica Moldova”.

Radu Benea: „E un semn de îngrijorare pentru autorităţile Republicii Moldova? Pe ce alte surse externe ar putea miza Chişinăul? În campania electorală, bunăoară, autorităţile anunţau despre o pretinsă promisiune a Chinei de a ajuta Moldova cu un miliard de dolari sau ajutoare din partea Federaţiei Ruse”.

Iurie Gotişan: „Din cîte se ştie, nu există confirmări oficiale ale unor asemenea promisiuni. Pînă la urmă, guvernul tot va trebui să bată la uşa FMI sau a Băncii Mondiale. Respectiv, urmare a bătăliilor politice, impactul economic va fi unul puternic, mai cu seamă că Republica Moldova este într-o bună măsură dependentă de fondurile externe şi internaţionale - de la banii Uniunii Europene, pînă la remitenţele muncitorilor moldoveni din străinătate. Mai mult, în condiţiile în care în ultimii ani Bucureştiul a susţinut Moldova în procesul de integrare Europeană, introducerea vizelor pentru români va afecta mediul de business, mai cu seamă că multe din afacerile sau întreprinderile străine din Moldova sînt conduse din România ca ţară membră a Uniunii Europene”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG