Linkuri accesibilitate

Poliţia nu a asigurat caracterul paşnic al demonstraţiei


Victor Catana
Victor Catana

Interviu cu fostul ministru de interne Victor Cătană

Valentina Ursu: „Gasiti elemente de puci, de tentativa de lovitura de stat in tot ceea ce s-a intimplat?”

Victor Catana: „Nici pe departe nu poate fi vorba de asa ceva. In primul rind, in caz ca apareau asemenea informatii, in primul rind de la Serviciul de Informatii si Securitate, de la Ministrerul de Interne, fie de la alte organe ca exista careva tendinte de transformare a manifestatiilor intr-o rebeliune sau intr-o lovitura de stat, trebuiau sa intreprinda masuri adecvate. Adica, noi am fi putut vedea in primul rind o profilaxie generala, o iesire a deputatilor, a tot felul de autoritati in fata populatiei pentru a-i opri de la alinierea la elementele distructive si pentru a intreprinde toate masurile de mentinere a ordinii publice, intr-asa fel ca nici o persoana distructiva sa nu poata iesi din limitele legii”.

Valentina Ursu: „Putem spune ca actele de vandalism au fost incurajate?”

Victor Catana: „Bineinteles, au fost incurajate prin faptul neglijentei si imprudentei fortelor de mentinere a ordinii, prin faptul ca ei numai atatau spiritele, agitau populatia, faceau careva manevre care nu duceau la nimic. Cordoanele respective care trebuiau sa asigure paza edificiilor Parlamentului, Presedintiei urmau sa fie in trei rinduri cel putin, sa fie forte de rezerva, sa fie introduse la timpul respectiv si dirijate brigada cu destinatie speciala si alte formatiuni care puteau izola aceste elemente. Fiindca am vazut ca erau, pe de o parte, zeci de mii de manifestanti care nici intr-un fel nu s-au manifestat violent si pe de alta parte, citeva zeci de persoane tinere, pregatite atletic, care isi faceau de cap. Si nu s-a intreprins o masura ca aceste persoane sa fie izolate. Liber li s-a permis sa intre in Presedintie, liber li s-a permis sa intre in Parlament, liber li s-a permis sa se urce pe acoperisele care sint controlate cu cheile serviciilor de securitate, li s-a dat voie sa arboreze steagurile Uniunii Europene si a Romaniei. Bineinteles, a fost o intentie de a discredita Uniunea Europeana, Romania.”

Valentina Ursu: „Cum explicati tortura din partea politistilor?”

Victor Catana: „Ca veteran al organelor de interne mi-e rusine. Raspunde in primul rind statul, in al doilea rind autoritatile publice care nu vegheaza acest lucru si in al treilea rind executorii, adica politistii. Orice executor al unor acte nelegitime duce raspundere, politistii care maltrateaza, care aplica torturi fata de tinerii nostri pentru a-i impune sa dea careva marturii sau pur si simplu sa-i pedepseasca pentru ceea ce au savirsit. Ei incearca sa distruga democratia”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG