Linkuri accesibilitate

Peste 200 de persoane rămîn în arest


Mandate de arest eliberate în incita comisariatului de poliţie

Peste 200 de oameni rămân în arestul poliţiei, la o săptămână de la violenţele care au însoţit protestul anticomunist de după alegeri. Mulţi dintre cei reţinuţi sunt cercetaţi penal, unii administrativ. Unii bănuiţi au fost transferaţi la diferite penitenciare din teritoriu pentru că cele din Chişinău erau şi aşa supraîncărcate.

Ofiţerul de presă al Comisariatul General de Poliţie, Tudor Căpăţână, ne-a spus că tinerii arestaţi ce au fost duşi în izolatoarele din raioane sunt cei care au fost condamnaţi la arest administrativ de 10-15 zile. Dacă între timp se va constata că acţiunile lor au purtat caracter penal şi le vor fi intentate dosare penale, ei vor fi aduşi la Chişinău pentru a se putea continua acţiunile de anchetă, a mai spus Tudor Căpăţână, care s-a ferit însă de microfon.

Ofiţerul de presă a mai spus că arestaţii pot fi vizitaţi în aceste izolatoare de avocaţi şi rude. Potrivit lui, aflarea lor la o distanţă mare de rude sau de avocaţi ar fi o soluţie mai bună decât să-şi ispăşească arestul administrativ în Chişinău, câte 30 de persoane într-o celulă de 8 persoane.

Deocamdată nu se ştie dacă avocaţii celor duşi în raioane au contestat această măsură. În schimb, cei care au clienţi cercetaţi penal, bat acum pragurile instanţelor contestând încălcările de procedură comise la arestarea protestatarilor. Una din ele, spun avocaţii, o constituie faptul că mai mulţi judecători de instrucţie din Chişinău au emis mandate de arest nu în sălile de judecată, ci în incinta Comisariatului General de poliţie, unde se aflau tinerii reţinuţi.

Avocatul Victor Panţâru: "Consider că eliberarea unui mandat de arest în incinta comisariatului de poliţie încalcă prevederile art. 6 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului – accesul la justiţie. Or, chiar dacă şedinţa este secretă în sine, pronunţarea este publică. Nu putem vorbi de o publicitate în cazul de faţă deoarece în comisariat au acces doar inculpaţii care stau în izolator, avocaţii şi procurorii. Nu putem vorbi nici de independenţa judecătorului deoarece când vine judecătorul aici şi face justiţie înconjurat de procurori şi poliţişti şi atâţia oameni bătuţi aici, este o presiune enormă asupra judecătorului când în mod normal el ar trebui să facă justiţie în sala de şedinţe, unde are acces presa, unde este adus inculpatul, rudele au acces la el, măcar îl văd că este viu şi întreg. Eu personal am contestat mandatul respectiv şi aştept să fim citaţi pentru judecarea apelului."

Unul din judecătorii de instrucţie, care au eliberat mandate de arest în comisariat, Mihai Drosu, solicitat de noi, spune că măsura este legală şi că el nu a fost supus presiunilor: "Am plecat încolo pentru că a făcut procurorul demers şi legislaţia prevede că instanţa poate să se deplaseze în unele cazuri în alte locuri. Şi iată în încheierea noastră am dispus să ne deplasăm."

Europa Liberă: "Dar care au fost motivele ca să vă deplasaţi? Nu puteau fi aduşi oamenii respectivi?"

Judecătorul Mihai Drosu: "Da, nu puteau fi aduşi. Procurorul s-a adresat cu demers că nu pot fi aduşi şi de aceea am fost nevoiţi să ne ducem noi. Am înţeles că era numărul mare al acestor persoane."

Europa Liberă: "Dvs câte mandate aţi eliberat în deplasare?

Judecătorul Mihai Drosu: "Nu ştiu, nu le-am numărat."

Cât priveşte alte încălcări la reţinerea protestatarilor, se pare că de ieri poliţia a încetat să-i mai reţină forţat şi a început să expedieze citaţii. Acest lucru l-am aflat de la câţiva părinţi ce veniseră la comisariat împreună cu copiii care fuseseră citaţi în ajun.

"Eu îs de la ţară venit, m-a sunat ieri şi mi-a spus, tată eu îs chemat mâine la poliţie. Iată am venit şi mi s-a spus că e acolo sus."

Valentina Zamari din suburbia Coloniţa a venit azi la comisariat după ce fiul său, Eugeniu, a fost căutat ieri acasă de poliţie.
"M-au chemat au zis că feciorul meu a fost la miting, dar el nu a fost la miting."

Europa Liberă: Cine v-a chemat?

Valentina Zamari: "De la poliţie. Fără citaţie, făr nimic, mi-au dat un număr de mobil şi au zis să vin de la Tighina 6. Şi am venit şi copilul e la serviciu, eu nu l-am luat că mă tem că îl vor închide. Că văd ce se face la televizor."

Pe listele afişate la comisariat astăzi figurau, la fel ca ieri, peste 250 de persoane arestate. Serviciul de presă al Ministerului de Interne a promis că ne va oferi cifre exacte până la sfârşitul zilei de azi. Ni s-a mai spus că azi la amiază se aflau în arest trei minori.
Previous Next

XS
SM
MD
LG