Linkuri accesibilitate

Presa din Bulgaria reflectă evenimentele de la Chișinău


Saptamînalul sofiot „Capital”: opoziția a fost prea cuminte.

Sub titlul – Moldova a trăit o semirevoluție din care nimeni nu a căștigat, saptamanalul sofiot „Capital” analizează evenimentele de la Chisinău. Revoluția nu a avut loc, constată autorul Ognian Gheorghiev. Demonstrațiile de masă nu au produs schimbarea, dimpotrivă – partidul comunist a ieșit din ele mai puternic. Spre deosebire de revoluțiile colorate din Georgia, Ucraina și Uzbekistan opoziția moldoveană a fost prea cuminte și nu a avut un plan concret pentru ieșirea din situație.

Observatorii internaționali care au recunoscut in principiu corectitudinea alegerilor în ciuda „anumitor nereguli” au pus principalele trei partide de opoziție într-o situație și mai complicată. Liderul PLD Vlad Filat a declarat că exista dovezi despre abuzuri și falsificări, precum folosirea voturilor unor „suflete moarte”. Analiștii moldoveni însă sînt de părere că pentru a cere noi alegeri, opoziția trebuie să scoată dovezi mult mai substanțiale.

Victoria comuniștilor nu este contestată. Problema este însă – cu cît. Manipulări ale votului au avut loc. Opoziția va fi lăsată să verifice listele electorale. În numai cateva zile însă va fi foarte greu să fie dovedite falsificările.

La Chișinău, între timp continuă acuzațiile reciproce. Comuniștii și liderul lor, Voronin, aruncă cuvinte grele în opoziție, în protestatarii și în suspectatul permanent – România. Bucureștiul a păstrat tonul diplomatic, a evitat declarațiile - cu exepția respingerii scurte a acuzațiilor lui Voronin - lasând inițiativa Uniunii europene. Bruxellesul este singurul mediator capabil să oprească o prăbușire totală a relațiilor între cele două tari vecine. Opoziția a acuzat guvernanții că au provocat vandalismul în scopul de a-și prezenta oponenții drept distrugători ai statalității.

Măsurile guvernului nu vor putea înăbuși nemulțumirea care nu a fost generată numai de rezultatul alegerilor ci de criza ce se face tot mai simțită, de sărăcia și imigrația în masa. Oamenii sînt furioși de corupția comuniștilor și de întoarcerea lor spre Rusia.

Singurii căștigători de la revoluția moldoveană se pare vor fi hardlinerii transnistreni care continuă să amenințe cu declararea independenței. Vor căștiga și cei care doresc să instituie un control total asupră tehnologiilor internet.

Politigraf

XS
SM
MD
LG