Linkuri accesibilitate

Perioada pascală şi paralizia conştiinţei


"La Chişinău domneşte un regim ce calcă in picioare drepturile omului”

“E secundar acum daca, in Moldova, comunistii au castigat cu adevarat alegerile ori au fraudat din greu. Esential e ca, dincolo de jocurile politice, la Chisinau domneste un regim ce calca in picioare drepturile fundamentale ale omului” – scrie Mircea Mihaies intr-un comentariu din Evenimentul zilei. Mihaies descrie un context defavorabil romanilor de peste Prut: dezimplicarea tarilor occidentale, respectiv “anularea anticorpilor necesari in lupta cu violenta, abuzul, dictatura”. Un semn al acestei boli ar fi explicatia furnizata de analisti occidentali, ca Uniunea Europeana nu a putut reactiona cu fermitate la abuzurile lui Vladimir Voronin pentru ca… e perioada sarbatorilor pascale. Lumea occidentala e slabita de criza energetica, de refacerea puterii militare a Rusiei, de triumful corectitudinii politice in relatiile dintre indivizi si state, arata Mihaies. In lumea asa-zis democratica a devenit mai riscant, in vremurile noastre de paralizie a constiintei, sa-ti spui parerea liber decat sa asasinezi in serie. Gangsterii politici din familia lui Voronin stiu prea bine acest lucru. Ei au intuit fragilitatea de portelan a Occidentului si nu se sfiesc sa intre cu bocancii in sufletele, viata si visele oamenilor”.

Dan Cristian Turturica reproseaza in Romania libera autoritatilor romane lipsa unei viziuni pe termen lung in ceea ce priveste relatia cu Republica Moldova. Din acest motiv, politicienii de la Bucuresti trebuie presati, spune comentatorul, sa se gandeasca din nou la Basarabia, sa convinga toate celelate tari, Uniunea Europeana in primul rand, ca “pentru noi nu exista decat o solutie acceptabila: unirea”.

Mircea Kivu, sustinea in editia de weekend a Romaniei libere ca accentul national ar trebui sa dispara din eforturile politicienilor romani, iar problema basarabeana sa fie abordata din punctul de vedere al incalcarii drepturilor omului.

In Adevarul, Ovidiu Nahoi considera ca la Bucuresti nu lipseste interesul fata de ceea ce se intampla in Republica Moldova, ci pur si simplu cunoasterea. O dovada este numarul foarte mic de specialisti in problematica moldoveneasca. In Romania nu exista un institut de studii moldovenesti, rusesti si postsovietice, nu exista nici macar un think tank care sa produca in mod regulat cercetari asupra spatiului ex-sovietic si eurasiatic.
XS
SM
MD
LG