Linkuri accesibilitate

Incriminări, arestări, ameninţări cu urmărire penală


Cazurile Gabriel Stati şi Sergiu Mocanu (Mişcarea Acţiunea Populară) sunt paradigmatice pentru modul cum a ripostat puterea la demonstraţii

Ofiţerul de presă de la Procuratura Generală, Maria Vieru a declarat Europei Libere că deocamdată nu poate oferi detalii despre probele pe care le deţine Procuratura Generală pentru a-l incrimina pe Gabriel Stati. Omul de afaceri a fost arestat la Odesa la 8 aprilie. Maria Vieru: "Procuratura Generală a cerut oficial autorităţilor din Ucraina extrădarea lui Gabril Stati în R.Moldova pentru a fi tras la răspundere în legătură cu implicarea acestuia în organizarea acţiunilor de dezordine în masă care au avut loc recent în centrul capitalei. Actualmente se rezolvă problema extrădării lui care ar putea dura până la o lună."

După reţinerea lui Gabriel Stati, tatăl acestuia, Anatol Stati, care este preşedinte al Companiei ASCOM-grup, a difuzat o declaraţie prin care l-a acuzat pe Vladimir Voronin că ar încearca să preia averea familiei Stati. Anatol Stati a solicitat autorităţilor ucrainene să nu admită transferul fiului său către autorităţile moldovene „până la efectuarea unei anchete imparţiale şi independente”. ASCOM a anunţat că îşi sistează total activitatea în Republica Moldova până la instaurarea unui regim democratic, stabilindu-şi sediul în străinătate.

Cât priveşte liderul Mişcării „Acţiunea Populară”, Sergiu Mocanu, arestat acum cinci zile la Chişinău, colegii săi au anunţat astăzi că au solicitat astăzi, printr-o cerere la Curtea de Apel, eliberarea sa: "În PNAM au fost cel puţin 20 de mii de oameni. Sigur că nu au probe. Domnul Mocanu s-a aflat acolo, unde de fapt am fost şi eu şi alţi lideri politici. Ministerul de Interne a arestat tot ce a prins cu camerele de filmat. Avocatul a motivat că nu a existat temei ca d-nul Mocanu să fie ţinut în arest. În primul rând, reţinerea a avut loc abuziv. Pe parcursul anchetei, Dumnealui motivând că d-nul Mocanu poate sta, în cel mai rău caz, sub arest la domiciliu. Acum sperăm ca recursul să fie acceptat. Să vedem ce va hotărâ Curtea de Apel, asta ar însemna încă o zi, două."

Lui Sergiu Mocanu i se incriminează organizarea de dezordini în masă şi instigare la ură.

Am întrebat-o pe Maria Vieru, ofiţerul de presă de la Procuratura Generală dacă au fost intentate dosare penale liderilor opoziţiei de la Chişinău: "Nu am informaţii ca să le dau publicităţii. Acum încă se desfăşoară acţiuni şi este prematur. Cum va fi ceva, noi neapărat dăm publicităţii."

Preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat a anunţat sâmbătă că a fost informat oficial despre iniţierea unui dosar penal pe numele său pentru participarea la dezordini în masă. Preşedintele Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urechean şi preşedintele „Partidului Liberal”, Mihai Ghimpu, nu au fost anunţaţi deocamdată că ar figura în dosare penale legate de protestele de săptămâna trecută.
Previous Next

XS
SM
MD
LG