Linkuri accesibilitate

Decizie solomonică: CC decide renumărarea voturilor şi verificarea listelor electorale


Curtea Constituţională a acordat Comisiei Electorale Centrale încă 9 zile pentru re-numărarea voturilor de pe 5 aprilie şi confruntarea listelor de alegători cu buletinele de vot. În felul acesta Curtea Constituţională a amânat validarea rezultatelor oficiale prezentate de CEC, potrivit cărora alegerile au fost câştigate de Partidul Comuniştilor cu 49.48 la sută, sau 60 de mandate din 101 în viitorul Parlament.

Decizia Curţii dă satisfacţie atât liderului comunist Vladimir Voronin care ceruse re-numărarea integrală a voturilor, cât şi opoziţiei, care cere verificarea listelor de alegători şi confruntarea lor cu buletinele de vot. Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere a spus că în urma deciziei de astăzi validarea sau invalidarea alegerilor de pe 5 aprilie se amână până la elucidarea tuturor suspiciunilor. Curtea Constituţională se va întruni pentru a lua o decizie cel târziu peste 19 zile, a declarat Dumitru Pulbere.

Principalele partide ale opoziţiei, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră spun că adună probele pentru a demonstra că alegerile ar fi fost fraudate în favoarea Partidului Comuniştilor. Opoziţia spune că alegerile au fost falsificate prin voturi fictive ale alegătorilor absenţi, care fie se află în străinătate, fie şi-au schimbat reşedinţa în interiorul ţării, fie au decedat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG