Linkuri accesibilitate

10 aprilie - evenimentele zile


Citeva zeci de persoane au venit cu flori in Piata Marii Adunari Nationale ca sa protesteze pasnic impotriva falsificarii alegerilor si a terorii pornite de autoritati impotriva participantilor la manifestatiile de zilele trecute.

Organele de forta au continuat sa supravegheze si astazi institutiile de invatamint. In licee orele s-au tinut cu lacat la usa principala ca nici un elev sa nu poata iesi, in timp ce mai multi tineri au fost scosi de la lectii si dusi la interogatoriu.

Chișinau - 10 aprilie 2009
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Au existat si numeroase semnale, neconfirmate deocamdata oficial, ca politia a continuat sa verifice transportul spre capitala, oprind mai multe microbuze de ruta, din care au dat jos persoane, in special tineri care nu au avut motive convingatoare sa ajunga la Chisinau.

Spre amiaza s-a aflat despre retierea redactorului sef al publicatiei Jurnal de Chisinau Rodica Mahu. Ea a fost luata de 4 pasoane in civil, in timp ce transmitea la telefon stiri pentru redactie, a fost dusa la o subdiviziune a internelor, unde a fost acuzata ca ar fi cules informatii pentru atacarea cladirii Guvernului. Jurnalista a fost eliberata dupa 2 ore.

Spre seara, echipele de la Jurnal TV si Jurnal de Chisinau au adresat ambasadei amricane la Chisinau un memoriu in care au cerut azil politic in Statele Unite, pe motivul presiunilor si rafuielii din partea autoritatilor, amintind in acest memoriu si de alte cazuri de agresare si maltratare a jurnalistilor redactiei in ultimele zile.

Tot astazi a fost retinuti si eliberati dupa mai bine de 4 ore corespondentul TVR la Chisinau Doru Dendiu, si jurnalistul Ion Terguta de la agentia Deca-press, pentru o pretinsa verificare a actiunilor lor in zilele de 6-7 aprilie.

Astazi a expirat termenul de 5 zile prevazut de legislatie in care Comisia Electorala Centrala este obligata sa transmita spre validare Curtii Constitutionale rezultatele alegerilor de pe 5 aprilie. Secretarul CEC Iurie Ciocan a explicat intarzierea prin faptul ca partidele opozitiei au inceput verificarea listelor de alegatori. Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta Moldova Noastra spun ca au primit abia astazi pentru scanare listele din municipiul Chisinau, dar nu si listele din raioane, chiar daca le solicitasera cu doua zile in urma.

Intre timp, seful statului Vladimir Voronin, in calidate de presedinte al Partidului Comunistilor a cerut Curtii Constitutionale renumararea voturilor din scrutinul de duminica trecuta.

Vladimir Voronin a tinut si un briefing in incinta presedintiei devastate, vorbind exclusiv in limba rusa, si a acuzat din nou cele trei partide din opozitie, PL, PLDM si AMN de tentativa de lovitura de stat, in spatele careia s-ar afla Romania. El a subliniat in context verificarea minutioasa a implicarii cetatenilor romani in organizarea acesteia.

Drept dovada a unei asemenea pretinse implicari, Voronin a nominalizat urmatorii factori: consultanta politica ce ar fi fost oferita partidelor politice nominalizate pe parcursul intregii campanii electorale de catre Ambasada Romaniei la Chisinau, incercarea de a trimite la Chisinau grupuri organizate de studenti pregatiti pentru a participa la miscarile de strada, participarea unor specialisti romani antrenati de serviciile speciale de la Bucuresti in faza violenta a manifestatiilor din 7 aprilie si sustinerea informationala a actiunilor de protest de catre mass-media din Romania. De asemenea, el a sugerat Uniuni Europene sa condamne Romania.

Intre timp, un grup format din cei mai cunoscuti lideri de opinie, membri ai unor ong-uri reprezentative si experti independenti din Republica Moldova au dat publicitatii o declaratie privind escaladarea situatiei social-politice din Moldova dupa alegerile din 5 aprilie. Semnatarii ii recomanda guvernarii comuniste sa renunte la tactica pagubioasa de culpabilizare neprobata a adversarilor politici, ca temei pentru persecutarea tuturor acelor care nu au incredere in corectitudinea alegerilor parlamentare.
Potrivit declaratiei, doar declansarea unei anchete internationale credibile ar putea evita polarizarea continua a societatii si autoizolarea Republicii Moldova dupa calapodul belarus.
Previous Next

XS
SM
MD
LG