Linkuri accesibilitate

V. Voronin vorbeşte din nou despre o tentativă de putsch


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

La o conferinţă de presă, şeful PCRM îndeamnă UE să condamne România

Presedintele Vladimir Voronin a declarat ca victoria comunistilor in alegeri si corectitudinea scrutinului din 5 aprilie nu pot fi contestate, avand in vedere rezultatele sondajelor de opinie, inclusiv cel al exit poll-ului, precum si prezenta unui important numar de observatori internationali. El a acuzat din nou opozitia de tentativa de lovitura de stat. Seful statului i-a facut direct responsabili de dirijarea actiunilor de strada pe liderii PL, PLDM si AMN, Dorin Chirtoaca, Mihai Ghimpu, Vlad Filat si Serafim Urechean, alaturandu-l acestora si pe fiul ex-presedintelui Petru Lucinschi, Chiril, inscris pe listele electorale ale Partidului Democrat.

De aceasta data, liderul comunistilor moldoveni a lasat sa se inteleaga ca de vina sunt si profesorii sau directorii institutiilor de invatamant din Chisinau: “Elevii si studentii au fost adunati in piata prin intermediul unei mobilzari active si directionate din partea liderilor si activistilor PL, PLDM si AMN. Liceele erau inchise fortat, din salile de curs ale universitatilor si colegiilor erau alungati cu de-a sila tinerii, sub amenintarea ca altfel nu vor trece colecviile si examenele din aceasta primavara. In acest fel, folosind influenta politica pe care o au in majoritatea institutiilor de invatamant, liderii partidelor mai sus amintite au atras tinerii si un numar important de minori intr-o aventura politica extrem de periculoasa”, a declarat Vladimir Voronin.

Concluzionand, presedintele Republicii Moldova a spus ca pentru autoritatile de la Chisinau este deosebit de imporanta initierea unei anchete privind modul in care cetateni ai Romaniei s-ar fi implicat in organizarea actiunilor din 7 aprilie. Iar drept dovada a unei asemenea pretinse implicari Voronin a nominalizat urmatorii factori: consultanta politica ce ar fi fost oferita partidelor politice nominalizate pe parcursul intregii campanii electorale de Ambasada Romaiei la Chisinau, incercarea de a trimite la Chisinau grupuri organizate de studenti pregatiti pentru a participa la miscarile de strada, participarea unor specialisti romani antrenati de serviciile speciale de la Bucuresti in faza violenta a manifestatiilor din 7 aprilie si sustinerea informationala a actiunilor de protest de catre mass-media din Romania. De asemenea, el a sugerat Uniuni Europene sa condamne Romania.
Presedintele Voronin s-a aratat convins ca "integrarea europeana pe care intreaga societate civila din tara noastra a acceptat-o fara rezerve, permite Moldovei sa spere nu numai la solidaritatea Uniunii Europene in raport cu una dintre tarile sale membre, ci si in raport cu valorile si principiile democratiei din acele tari care inca n-au aderat la Uniunea Europena. Ca doar, la urma urmei, nu studentii moldoveni au venit la Bucuresti! Pe peretii Parlamentului Romaniei n-a scris nimeni Traiasca Moldova".

Vladimir Voronin a adaugat ca mizeaza si pe ajutorul partenerului strategic – al Federatiei Ruse adica.
Previous Next

XS
SM
MD
LG