Linkuri accesibilitate

Arestările se ţin lanţ; victime predilecte: elevi, studenţi


Vineri mai multe şcoli din Chişinău au fost încercuite de poliţişti.

Printre cei care au fost reţinuţi sunt jurnalişti din R.Moldova dar şi România. Redactorul şef al publicaţiei Jurnal de Chişinău, Rodica Mahu a fost răpită din stradă de patru indivizi în civil şi eliberată după două ore. Iată ce a declarat Europei Libere, directorul Jurnal de Chişinău, Val Butnaru: "Jurnalista a fost reţinută in timp ce transmitea la telefon pentru editia on-line a publicatiei informatii despre ce se intimpla la fata locului, despre concentrarea de forte in spatele si interiorul Guvernului".

Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, avocatul Alexandru Tănase ne-a declarat că deţine informaţii, ce-i drept neoficiale, că în prezent ar fi reţinute în jur de 500 de persoane care ar fi participat la protestele din 7 aprilie. Ministerul Afacerilor Interne nu pune la dispoziţie nici o informaţie oficială, susţine Alexandru Tănase: "Când vorbesc de această cifră, vorbesc de estimările pe care le-am făcut noi din acele apeluri şi interceptări vis-a-vis de persoanele, tinerii care au dispărut ultimele zile. La comisariate se află foarte puţini. Şi aici e o problemă. Se vehiculează mai multe informaţii. Că aceşti tineri s-ar afla la Holercani. Potrivit altor infromaţii s-ar afla pe teritoriul unei unităţi militare din afara oraşului. Greu de spus. Un lucru este cert că sunt încălcate toate normele procesuale."

Alexandru Tănase susţine că ieri Judecătoria sectorului Buiucani urma să emită 200 mandate de arest. Poliţia a încercat să-l determine pe judecător de instrucţie să meargă la penitenciar şi să elibereze un mandat colectiv, ceea ce contravine flagrant legislaţiei.

Pe de altă parte, preşedintele Judecătoriei sectorului Buiucani, Oleg Sternioală a infirmat faptul că ieri au fost emise mandate de arest pe numele a 200 de persoane. Totuşi, pe numele a patru persoane, au fost eliberate mandate de arest, a declarat pentru Europa Liberă, Oleg Sternioală:" Au fost eliberate mandate.Nu pot să vă spun cine sunt, unde au fost reţinuţi. Cel puţin risca 10 zile de arest –persoane banuite .. 30 de zile –daca deja se cunoaste vinovatia."

Avocata parlamentară Tamara Plămădeală a declarat Europei Libere că este sesizată şi în continuare asupra reţinerilor minorilor, chiar şi în timpul protestelor. Am întrebat-o dacă deţine date ce se referă la tortura aplicată faţă de minorii deţinuţi: "Da, după sesizările pe care le-am primit, deci s-au plâns că în momentul reţinerii, în timpul protestelor, li s-a aplicat tortura. Am fost sesizată şi astăzi că mai mulţi copii de la un liceu din Orhei au fost dusi la poliţie pentru a face declaraţii."

Dis-de-dimineaţă, mai multe şcoli din capitală au fost încercuite de poliţişti. Profesorii sunt obligaţi să raporteze prezenţa elevilor, câţi au venit şi câţi au plecat. Şi astăzi, au fost scoşi de la lecţii elevi şi studenţi pentru a merge la interogatoriu. Instituţiile de învăţământ şi-au ţinut lecţiile cu uşile încuiate. Poliţia a supravegheat ca tinerii să nu iasă în timpul orelor. Drumurile de acces spre Chişinău au fost păzite de poliţie care oprea transportul public din care îi dădea jos pe mai mulţi tineri şi îi puneau să facă cale întoarsă.

Precizăm că deputata Valentina Cuşnir, după ce a făcut declaraţii pentru presă cum că Parlamentul a fost devastat de poliţişti din interior, înainte să intre protestatarii, la opt aprilie a fost bătută şi se află acum la spital. Declaraţiile video ale deputatei au fost plasate pe Jurnal TV.
XS
SM
MD
LG