Linkuri accesibilitate

SUA: reformarea sistemului de imigrație


Ce are de gînd noul șef al executivului?

Cu doi ani inainte de incheierea mandatului sau, presedintele Bush si o coalitie bipartizana din Congres au incercat sa obtina adoptarea unei noi legi cu privire la imigratie. Fara succes insa. Oponentii de atunci, in special conservatorii l-au acuzat pe Bush ca incerca sa reglementeze statutul imigrantilor ilegali, adica sa-i legalizeze. Criza economica nu incepuse inca.

Acum, criza este probabil la apogeu. Initial, in campania electorala, Barack Obama a fost privit cu scepticism de comunitatea hispanicilor americani, din rindurile careia provin majoritatea ilegalilor. Dupa ce Obama a promis ca va ataca chestiunea imigratiei in primul sau an de mandat, hispanicii—in prezent cea mai numeroasa minoritate din America —au iesit la urne in numar mare, in favoarea actualului presedinte. Acum a venit vremea ca Barack Obama sa se tina de cuvint.

Cei mai multi analisti spun insa ca ar fi o nebunie sa o faca. In conditiile in care milioane de americani isi pierd locurile de munca, din cauza crizei, cum sa vii tu si sa propui ca pina la 12 milioane de imigranti ilegali sa se poata califica pentru legalizarea statutului? Echipa lui Obama crede ca aceasta este o falsa problema. Imigrantii ilegali - spun ei - lucreaza in prezent, deci legalizarea lor nu ar lua locuri de munca de la americani.

Presedintele Obama vrea sa introduca noua lege in dezbaterea Congresului in toamna, nu inaintea altor prioritati cum sint ingrijirea sanatatii sau energia. Aliati politici cred insa ca e periculos sa porti atit de multe batalii de-odata si ca imigratia are un mare potential de divizare a spectrului politic. Pe acest fond, agenda interna a presedintelui, in general ar putea deveni o victima. Republicanii mobilizeaza rezistenta in asteptarea unei alocutiuni despre imigratie pe care Obama o are programata in luna mai. Si presedintele Obama pregateste terenul. Membrii in Congres, in special hispanici incearca sa mobilizeze o miscare pentru drepturi civile, care sa-i aiba in vedere pe imigrantii ilegali.
XS
SM
MD
LG