Linkuri accesibilitate

Presa de la București


și luări de poziții pe marginea evenimentelor din Moldova

Protestele de la Chisinau se afla astazi, in presa de la Bucuresti, la concurenta cu stirea ca principele Radu, ginerele fostului suveran Mihai I, candideaza la alegerile prezidentiale din toamna. Comentatorii continua insa sa insiste pe datoria autoritatilor romane de a actiona acum in favoarea Basarabiei.

Cel mai patimas scrie Mircea Cartarescu, in Evenimentul zilei. El argumenteaza ca este al doilea moment in care reunificarea cu Moldova poate fi infaptuita. Cel dintai, imediat dupa caderea lui Ceausescu, a fost zadarnicit de presedintele rusofil de atunci, Ion Iliescu: “Daca nu strigam acum, odata cu zecile de mii de tineri din Chisinau, ca Moldova e romaneasca, vom pierde aceasta tara nefericita, ii vom condamna pe acesti oameni tineri la disperare perpetua”. Langa aceasta convingere sta insa si nemultumirea ca presedintele Traian Basescu nu a reactionat inca, desi, citam, “el are intre obiectivele principale in politica externa unificarea cu Moldova, a condamnat comunismul, e un temperamental si, vreau sa cred, un patriot”. Nici mediile de informare din Romania nu au facut ce trebuie, intrucat, socoteste Cartarescu, au prezentat imagini ale revolutiei moldovene ca pe niste stiri “hot”, la concurenta cu arestarea unor derbedei si cu niste zvonuri tampite”.

Cotidianul
colecteaza mai multe opinii ale unor intelectuali din Romania despre cele petrecute in Moldova. Acelasi Mircea Cartarescu anunta ca va participa la mitinguri de protest in sprijinul tinerilor din Basarabia, indiferent daca sunt sau nu eficiente. “ E vorba de empatie si de emotie” – spune scriitorul. Actorul Dan Puric crede ca, daca Basarabia a fost rupta de Romania prin Pactul Ribbentrop-Molotov, tot printr-un pact ar trebui luata inapoi, “nu cu sangele copiilor nostri” – spune el, pledand pentru o revolutie de catifea.

Redactorul-sef al revistei Dilema Veche, Mircea Vasilescu, crede ca autoritatile romane nu aveau ce sa faca in sprijinul protestatarilor. Cel mai bine ar fi ca lucrurile sa se calmeze si Voronin sa renunte la actiuni punitive – spune jurnalistul. In sfarsit, scriitorul Andrei Oisteanu, chestionat tot de Cotidianul, considera impropriu termenul revolutie. Pentru o revolutie ar fi fost nevoie de un program ideologic si de cativa lideri declarati si recunoscuti.
XS
SM
MD
LG