Linkuri accesibilitate

Debutul unei revoluţii contra unui autoritarism de tip cinic clientelar


Vladimir Tismăneanu
Vladimir Tismăneanu
Ceea ce se petrece la Chisinau demonstreaza ca avem de a face cu debutul unei miscari revolutionare si accentuez acest cuvint pentru ca revolutiile sint forme de actiune impotriva unor sisteme politice care se dovedesc revolute ele insele, deci revolutie impotriva sistemelor revolute. Acesta este cazul sistemului politic din Republica Moldova, in fruntea caruia se afla iata, de atitia ani , Partidul Comunist al Moldovei, un partid nereconstruit, un partid impenitent si din acest punt de vedere ma situez pe alta pozitie decit unii analisti, care sustin ca partidul comunist al Moldovei este de fapt doar cu numele comunist, si in realitate este vorba despre un partid care s-a reconstruit si este diferit de ceea ce este comunismul. Evident ar fi absurd sa sustinem ca este vorba despre un partid comunist in sensul traditional al cuvintului, pentru ca lucrurile s-au schimbat in 20 de ani, din 1991 de cind s-a prabusit URSS-ul. Insa din punctul de vedere al motivatiilor, al nostalgiilor si al metodelor pe care le utilizeaza Partidul Comunist al Moldovei condus de Vladimir Voronin este continuatorul partidului comunist din Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca. Acest lucru este recunoscut de fapt de dl. Voronin, sau poate mai bine spus, tovarasul Voronin si de colegii sai in momentul in care s-au opus si se opun cu atita indirjire de-comunizarii din Republica Moldova.

Despre miscarea care a inceput la Chisinau as accentua urmatoarele lucruri, mai ales ca tin acest serial la Radio Europa Libera pentru Moldova si pentru Romania, as accentua continuitatea, prelungirea, faptul ca se situeaza in prelungirea marilor miscari sociale din 1989. Iata ca la 20 de ani de la prabusirea blocului sovietic, intr-o republica din fosta URSS avem de a face cu o miscare care se caracterizeaza, cred eu, prin spontanietate, prin anticomunismul liberal, nu orice forma de anticomunism, ci un anticomunism de orientare liberala si prin asta e vorba de recunoasterea drepturilor individului. Primul principiu si fundamentul liberalismului clasic si al liberalismului modern este recunoasterea drepturilor inalienabile ale omului, ale individului, ale cetateanului.

De asemenea e vorba de o revolutie care are caracter anti-ideologic, cum accentua de altfel forumul anticomunist din Moldova, organizatie spontana care s-a creat in aceste zile. Este vorba de o miscare care nu are culoare politica precisa. Cum spun ei, suntem puri si transparenti. Este o expresie foarte frumoasa, o expresie poetica. Cineva poate sa spuna: ce cauta poezia intr-o revolutie? Revolutiile sunt momente poetice. Ca om care am scris cateva carti pe tema revolutiilor din 1989 si nu numai, accentuez acest lucru. Proza apartine momentelor banale ale vietii politice. Revolutiile sunt momente poetice.

Evident ca metaforele trebuie sa fie controlate, evident ca trebuie sa ne stapinim si sa stavilim tendintele de tip " juste au bout-iste", de a merge pina la capat foarte repede, radicalismele utopice, dar eu cred ca nu e vorba de nici o utopie in ceea ce se intimpla in momentul de fata in Moldova. Am accentuat faptul ca e vorba despre partidul comunist al Moldovei care este un partid neo leninist si " neo" conteaza foarte mult din acest punct de vedere, e vorba de un autoritarism, dar nu un autoritarism oarecare, ci un autoritarism cu nuante ideologice precise, si de natura cinic-clientelara. Incotro mergem in momentul de fata ? Eu cred ca este foarte importanta organizarea acestei miscari sociale, este ceea ce se numeste in literatura de specialitate " a new social movement", este o noua miscare sociala tot asa cum a fost si Forumul Civic din Cehoslovacia epocii 1989-1990, din care, probabil se vor naste noi partide. Imi pot inchipui, nu stiu cum vor merge lucrurile, dar imi pot inchipui foarte bine, tot asa, cum in Ungaria la un moment dat s-a nascut partidul tinerilor democrati FIDES, care avea chiar si in statutul sau o limita de virsta, eu cred ca cei care au luat cu asalt strada, ca sa spunem asa, adica Piata Marii Adunari Nationale sint contrariul lui homo sovieticus, sint contrariul lui homo prevaricatus, nu mai vor ipocrizie, nu mai vor duplicitate, nu mai vor sa fie calcati in picioare din punctul de vedere al demnitatii lor umane. Cred ca lucrurile nu se vor opri, cred ca aniversarea pactului Molotov Ribentropp, sau sa-i spunem mai exact, comemorarea pactului Ribentrop si condamnarea lui, asa cum s-a cerut in declaratia de la Praga, care va avea loc pe 23 august 2009 va fi un nou moment de impuls al acestei tendinte de opozitie in raport cu sistemul neo autoritar si neo leninist al lui Vladimir Voronin si al camarazilor sai.
Previous Next

XS
SM
MD
LG