Linkuri accesibilitate

Moldoveni de la Praga și din alte capitale se solidarizează cu protestatarii de la Chişinău


Tineri moldoveni protestează la ambasada Moldovei de la Praga
Tineri moldoveni protestează la ambasada Moldovei de la Praga

„Sprijinim verificarea rezultatelor de la 5 aprilie și repetarea alegerilor”

În câteva oraşe europene, zeci de cetăţeni moldoveni participă zilele acestea la demonstraţii de solidarizare cu protestele paşnice de la Chişinău. La manifestațiile de la Londra, Geneva, Dublin, Praga participanţii au cerut verificarea rezultatelor scrutinului de pe 5 aprilie. Acţiuni similare au fost anunţate la Bruxelles şi Washington.

La Praga, un grup de tineri au pichetat joi seara sediul ambasadei Republicii Moldova, cu scopul să atragă atenţia în Cehia, ţară care deţine preşedinţia Uniunii Europene, asupra evenimentelor de la Chişinău.

„Sprijinim verificarea rezultatelor de pe 5 aprilie şi repetarea alegerilor”, a declarat Europei Libere o participantă, Stela, care lucrează ca analist financiar la o companie pragheză.

Demonstraţia din faţa ambasadei moldovene a fost autorizată de primăria Pragăi şi supravegheată de poliţia cehă, la cererea misiunii diplomatice moldoveneşti.

Tinerii au coordonat locul şi ora protestului cu ajutorul mesajelor prin poşta electronică. Dar cu o zi înainte de eveniment au primit pe aceeaşi cale un avertisment, prin care li se atrăgea atenția că protestul va fi filmat, ca în caz de incidente în faţa ambasadei să nu existe interpretări greşite asupra celor întâmplate.

Unii studenţi moldoveni cred că mesajul a fost trimis de un funcţionar al ambasadei şi i-a descurajat pe mulţi să mai vină la protest.

Participanţii la demonstraţia de la Praga spun că, la finalul protestului de joi, un diplomat din cadrul ambasadei le-a înmânat o declaraţie a conducerii de la Chişinău în care se dau asigurări că alegerile de pe 5 aprilie au fost libere şi corecte, iar rezultatele reprezintă voinţa alegătorilor.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG