Linkuri accesibilitate

Reţineri discreţionare de persoane: scop vădit de intimidare


De la elevi şi studenţi la jurnalişti şi membri unor ONG-uri

Directorul publicaţiei Jurnal de Chişinău şi Jurnal TV, Val Butnaru a declarat pentru Europa Liberă că redacţia a pierdut legătura azi la prânz cu cameramanii trimişi la filmări, Oleg Brega şi Vasile Costiuc.

Pe parcursul zilei de 8 aprilie, au fost agresaţi mai mulţi jurnalişti – echipa de la Ziarul de Gardă dar şi de la Pro TV Chişinău. Astăzi, poliţiştii erau în căutarea a doi reporteri de la postul românesc de televiziune Antena 3 pentru a-i expulza, susţin mai multe agenţii de presă. Alţi doi reporteri de la aceiaşi televiziune din România au fost opriţi la aeroportul internaţional Chişinău şi întorşi înapoi.

Pe mai multe forumuri din R.Moldova astăzi au fost publicate liste cu persoanele dispărute. Aceste cazuri nu sunt confirmate deocamdată. Am aflat de la reporterii de la Jurnal TV,care ar fi martori ieri la mai multe reţineri ale protestatarilor că mai mulţi poliţişti îmbrăcaţi în civil au reţinut şi bătut tineri care pur şi simplu erau în trecere prin spatele Guvernului. Potrivit reporterului de la Jurnal TV, câte 8-10 persoane în civil se năpusteau asupra unui tânăr şi îl băteau cu picioarele după care era urcat în dubiţă.

Pentru a identifica protestatarii, poliţiştii, cu imagini video, vizitează mai multe şcoli şi licee. Mai mulţi directori ai instituţiilor de învăţământ au declarat că li s-a cerut să colaboreze în identificarea tinerilor participanţi la proteste. Un simplu exemplu doar – astăzi între orele 11.00 - 12:00, la Universitatea Agrară din Chişinău au venit 2 maşini BMW. Persoane necunoscute au luat din faţa clădirii şi din sălile de clasă mai mulţi tineri, care au fost implicaţi activ la acţiunile de protest, şi i-au dus într-o direcţie necunoscută.

Şi la liceul Gheorghe Asachi din capitală mai mulţi tineri au fost scoşi de la lecţii de persoane necunoscute. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu: "Scopul lor venind să aresteze de la lecţii este intimidarea altor persoane."

Până la această oră, nu se ştie cu exactitate locul aflării organizatorilor acţiunii paşnice din 6 aprilie. Agenţiile de ştiri transmit informaţii controversate, spre exemplu, despre dispariţia jurnalistei Natalia Morari, preşedinta organizaţiei ThinkMoldova, unul dintre iniţiatorii acţiunii. Mama Nataliei Morari a declarat Europei Libere că nu şi-a văzut fiica şi nu reuşeşte să o găsească nici la telefon începând de miercuri, de la orele prânzlui. Agenţiile ruse de ştiri au transmis că miercuri Natalia Morari ar fi fost arestată, dupa ce MAI de la Chişinău anunţa deschiderea unor dosare penale împotriva manifestaţiilor din 6 şi 7 aprilie.
Soţul jurnalistei Nataliei Morari si colegul ei de redactie de la revista moscovita The New Times, Ilia Barabanov, a dezminţit aceste informaţii declarând că Natalia Morari nu a fost arestată, dar citez „se află într-un loc sigur, pentru a evita noile provocări din partea autorităţilor”, a declarat Ilia Barabanov, într-un interviu pentru Radio Svoboda.

Solicitaţi de Europa Liberă, responsabili de la Serviciul de presă de la Procuratura Generală ne-au declarat că deocamdată nu pot face publice numele celor reţinuţi,precizând că „se acumulează informaţii”.

Şi la serviciuld e presă a Ministerului de Interne ne-au spus că toate informaţiile referitoare la persoanele reţinute, le putem afla doar la şefa serviciului de presă care, de altfel, nu a fost de găsit.
Previous Next

XS
SM
MD
LG