Linkuri accesibilitate

Presa de joi


Tot despre proteste și relația cu România

„Moldova Suverana” confirma ca „De azi Republica Moldova va introduce regim de vize cu Romania”, pe cand „Timpul” anunta ca “Romania mentine sistemul de vize gratuite pentru cetatenii moldoveni”.

„Moldova Suverana”, cum s-ar fi putut cu usurinta anticipa, e campiona la capitolul acuze impotriva Romaniei. Lovitura de stat, scrie „Moldova Suverana”, ca si cum o asemenea lovitura s-ar fi produs sau, cel putin, tentativa ar fi fost probata in vre-o instanta, lovitura de stat, deci, “a fost pregatita din timp cu logistica romaneasca”, titreaza ziarul. Implicati in ea ar fi, daca e sa credem „Moldova Suverană”, o gramada de lume: de la poli-tehnologi si diplomati romani, pana la mai toti politicienii din opozitie, oameni de afaceri, jurnalisti , directorii scolilor, profesori si rectorii universitatilor, toti cei care n-au trecut cu tot cu bagaje in tabara puterii adica, deopotriva cu mercenari din Transnistria. In apararea statlitatii, integritatii si suveranitatii Republicii Moldova s-au ridicat insa cetatenii care organizeaza manifestatii in provincie si, citez, “adopta rezolutii de sprijinire a autoritatilor legal alese in urma scrutinului palramentar din 5 aprilie”, relateaza aceeasi „Moldova Suverana”.

Din „Timpul” puteti afla, insa, ca aceste mitinguri, in sustinerea lui Voronin, au fost organizate de comunisti in centrele raionale tocmai in momentul in care presedintii de raion lipseau, fiind convocati de seful statului intr-o sedinta la Guvern. Mai scrie „Timpul” si ca, “Centrul Chisinaului a fost ieri un muzeu in aer liber”. Protestele au continuat pasnic, desi “persoane cu fetele acoperite incercau sa incite tineretul la violente”, observa ziarul. O citeaza pe baronesa Emma Nicholson, europarlamentara care, in caliate de observator al alegerile din 5 aprilie, intr-un interviu pentru BBC a declarat ca “initial, comunistii aveau 35%, iar opozitia 40-45%”.

Iar directorul de la „Timpul”, Contantin Tanase, e cel care constata, mai intai, ca “la moldoveni toate protestele incep ca revolutii si se transforma in manele”, iar ceva mai incolo, intr-un editorial intitulat “al treilea Reich al lui Voronin” zice asa, citez: “Opozitiei i s-a intins o cursa, miscarea spontana a tinerilor a fost compromisa, Voronin (Tkaciuk) a preluat initiativa mediatica si propagandistica, iar singurul aliat al opozitiei – Occidentul democratic, pentru a nu supăra Rusia a reactionat destul de plictisit la provocarea de la Chisinau, unii dintre reprezentantii acestuia mai pastrand, probabil, dulci amintiri din racoroasele beciuri de la Cricova si Milesti”.

“A cui e Moldova?” se intreaba Sabina Fati in „Romania Libera”, raspunzand, tot ea: “Rusia nu o mai vrea, Europa nu are nevoie de bolnavi, iar Romania nu a stiut nici o data cum sa o ajute cu adevarat”. „Ziua” titreaza “Moldova lor, Moldova noastra si Moldova Europei” si incearca sa descalceasca dilema acestor trei entitati distincte. De cealalta parte, „Kommersant“ de la Moscova il parafrazeaza pe Puskin: “Rumyny shumnoyu tolpoyu”, iar „Komsomolskaya Pravda“ publica anunta ca anchetatorii stau de veghe langa casa Nataliei Morari. Ei au vrut s-o retina pe “nasa revolutiei moldovenesti”, cu o numeste ziarul rusesc, dar n-au gasit-o acasa.
XS
SM
MD
LG