Linkuri accesibilitate

Statele Unite modifică strategia de contracarare a ambițiilor nucleare iraniene


SUA se alătură în regim permanent convorbirilor cu participare internațională

Statele Unite se vor alatura in regim permanent convorbirilor cu participare internationala, menite sa convinga Teheranul sa renunte la incercarea de a obtine armament nuclear. Aceasta reprezinta o modificare fata de pozitia fostei administratii George W. Bush.

La convorbiri mai participa Marea Britania, China, Franta, Germania si Rusia. In acelasi timp trimisul special American, Dennis Ross se va deplasa in regiunea Golfului Persic pentru a sta de vorba cu aliati musulmani suniti despre caile de urmat in politica fata de regimul siit de la Teheran. Administratia Americana ia in considerare angajarea in negocieri directe cu Iranul, care sa mearga dincolo de chestiunea nucleara.

Analistii politici apreciaza ca aceste stiri, neconfirmate inca oficial sint un indiciu ca administratia a trecut in revista situatia existenta si testeaza acum apele, pentru a vedea in ce masura Barack Obama poate sa-si respecte angajamentul din campanie de a sta de vorba cu inamici ai Americii, fara pre-conditii pentru a obtine solutionarea unor crize, care s-au acutizat in timpul lui Bush. Iranul este una dintre cele mai serioase.

Ramine de vazut cum va reactiona puterea, relativ divizata, de la Teheran in fata acestei deschideri. Nu putini cred ca Iranul nu va renunta la programul sau nuclear, considerindu-l esential pentru mentinerea statutului de putere regionala. Noul guvern de la Ierusalim de exemplu, nu are incredere ca regimul Iranian poate fi convins sa abandoneze ambitiile nucleare.

Replica iraniana la deschiderile lui Obama a oscilat intre prudenta si ostilitate. Presedintele Mahmoud Ahmadinejad a spus ca tara sa apreciaza o mina intinsa cu conditia ca ea sa fie sincera si bazata pe justitie si respect. Anterior, presedintele Bush refuzase sa se angajeze in convorbiri cu Teheranul pina cind acesta nu va fi renuntat sa mai imbogateasca uraniu. Acum, membrii grupului international, care negociaza cu regimul Iranian au salutat decizia americana.

Pina acum administratia americana nu a spus ce concesii ar fi dispusa sa faca Iranului pentru a obtine sistarea programului nuclear. Intre chestiunile pe care Statele Unite doresc sa le abordeze cu Iranul se numara in afara de amenintarea nucleara, prezenta Americana in Irak, sprijinul acordat de Teheran terorismului international si stabilizarea frontierei cu Afganistanul.
XS
SM
MD
LG