Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Circul mediatic Becali


Tele-justiția: o nouă formă de a împărți dreptatea

Am asistat zilele trecute, la cel mai spectaculos circ mediatic întîmplat din 1990 încoace. Protagonist a fost, bineînţeles, inevitabilul Gigi Becali.

Să reamintim pe scurt faptele. În luna ianuarie, cîţiva hoţi profesionişti de maşini au furat maşina lui Gigi Becali. Hoţii au fost repede prinşi, neutralizaţi de bodyguarzii lui Becali şi duşi la un bar al latifundiarului din Pipera. Ce s-a întîmplat acolo, e greu de spus. O variantă ar fi că Gigi Becali le-a ţinut lecţii de morală creştină; altă variantă spune că hoţilor li s-au aplicat unele corecţiuni contondente. Incidentul părea închis pînă cînd, deunezi, Gigi Becali a fost arestat, împreună cu bodyguarzii săi, pentru sechestrare de persoană.

Ce a urmat depăşeşte orice imaginaţie. Televiziunile de ştiri au transmis, 24 de ore din 24, imagini de la tribunal, de la penitenciar, de la poliţie, de la barul lui Becali. S-a cerut părerea experţilor, a comentatorilor, a oamenilor politici. Subiectul a devenit unul de interes naţional. S-au înmulţit manifestările de simpatie şi de solidaritate cu Gigi Becali. I s-au consacrat slujbe la bisericile din Pipera şi Maglavit. Luni, cînd urma să se decidă dacă Becali rămîne pentru 29 de zile în arest, a avut loc o manifestaţie în faţa tribunalului. Printre manifestanţi – cetăţeni veniţi cu două autobuze din Vadu Roşca, acolo unde Becali a construit case. S-au strigat lozinci: „Jos justiţia coruptă”, „Vadu Roşca vrea dreptate”, „Becali, speranţa săracilor”.

Doar la meciul de fotbal al Stelei s-au format două tabere, o parte a galeriei fiind pro-Becali, o alta – contra. Vadim Tudor a declarat că îl propune pe Becali drept numărul 2 pe listele partidului România Mare pentru europarlamentare. În fine, bună parte din cei 14 avocaţi ai lui Becali şi-au rostit pur şi simplu pledoariile în faţa camerelor de luat vederi. Am înregistrat, astfel, naşterea unei noi forme de a împărţi dreptatea şi de a da verdicte: tele-justiţia.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG