Linkuri accesibilitate

Voronin acuză opoziţia de tentativa provocării unui război civil


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Şeful PCRM vorbeşte de un ultim avertisment

"Opozitia moldoveana a tradat interesele poporului si a incercat sa provoace un razboi civil. Puterea aleasa in mod democratic i-a aplicat opozitiei un ultim avertisment, ca sa revina la ordinea de drept", a declarat presedintele Vladimir Voronin intr-un interviu pentru agentia rusa de stiri Ria-Novosti.

„Pentru prima data, poporul moldovenesc a vazut cu ochii sai ca opozitia si-a tradat poporul si tara, alegind calea provocarii deschise a unui razboi civil. Toata tara a vazut ca in Moldova nu exista opozitie anticomunista sau anti-Voronin. In Moldova exista o opozitie antistatala”, a spus Voronin.

In opinia lui, pe 7 aprilie poporul moldovenesc a suferit cea mai mare umilinta din toata perioada independentei sale.

„Ceea ce s-a petrecut ieri va ramine o rusine de care politicienii si intreaga noastra democratie nu se va putea spala. Pentru prima data poporul moldovenesc a vazut cea mai mare umilinta a independentei si democratiei, cind drapelele de stat de pe parlament si administratia prezidentiala au fost smulse, iar in locul lor s-au inaltat steagurile Romaniei”, a spus Voronin.

Totodata, el a declarat ca autoritatile s-au abtinut ieri sa ordone deschiderea focului asupra multimii, desi aveau tot temeiul sa o faca. In continuare, Voronin enumera mai multe articole din legislatie ce permit utilizarea de catre organele de forta a armelor de foc.

„Nu a facut acest lucru. Am facut chiar mai putin, vazind cum Vlad Filat, Serafim Urechean si Mihai Ghimpu i-au scos in strada nu pe adeptii lor, ci copii, elevi si liceeni, care au chef sa petreaca si sa faca galagie. Cu lichelele nu te joci dupa regulile lor. Nu poti sa declari razboi propriilor copii! De aceea am luat decizia: sa le cedam, pentru o zi, totul la ce rivnesc atit de mult – cabinetele presedintelui si speakerului parlamentului, sala de sedinte parlamentare, telefoanele noastre si tehnica de calcul. Am decis sa le cedam totul - la ce li se limiteaza toata inchipuirea lor despre puterea de stat! Si ce a urmat? Puciul lor s-a inecat subit in propria lor murdarie. Lumea intreaga a vazut ce este liberalismul in stil moldovenesc, intreaga Europa a fost cutremurata de modul in care cele trei partide, practic parlamentare, au inceut sa-si indeplineasca promisiunile electorale. Bilantul politicii lor de o singura zi: 170 de politisti raniti si peste 100 de cetateni simpli ai Moldovei raniti, incendierea Parlamentului si arborarea drapelului romanesc pe cladirea Presedintiei. Iata limita spiritului constructivist si creator de care este in stare Filat, Ghimpu si Urechean. Poporul nu va uita niciodata aceasta contributie la istoria tarii noastre”, a declarat Voronin.

Intrebat ce vor intreprinde autoritatile mai departe, Vladimir Voronin a spus ca opozitiei i s-a dat un ultim avertisment, dupa care vor urma actiuni adecvate, facind trimitere la legislatia citata de el in privinta utilizarii armelor de foc de catre organele de forta.

„Puterea aleasa in mod democratic este chemata sa apere securitatea cetatenilor, suveranitatea si independenta Patriei. Si va face acest lucru. Ferm si cu singe rece! Daca asa-zisa opozitie nu si-a potolit setea de singele cetatenilor sai, daca le-a mai ramas apetit pentru victime umane, daca nu va reveni la cadrul democratic in urmatoarele ore, rasplata va fi adecvata. In deplina concordanta cu prevederile enumerate din legislatie. Astazi am mai facut o asemenea declaratie. Alte avertismente nu vor urma”, a declarat Vladimir Voronin in finalul interviului acordat in exclusivitate pentru agentia rusa de stiri Ria-Novosti.
Previous Next

XS
SM
MD
LG