Linkuri accesibilitate

Prioritățile agendei lui Barack Obama


Politica energetică și modificarea climatului global

Luna de miere, daca a existat e pe cale sa se incheie pentru Barack Obama, in Statele Unite. Prioritatile agendei sale vor fi analizate si votate cu lentoarea specifica procesului legislativ. Expertii sint sceptici cu privire la sansele propunerilor prezidentiale, care vizeaza politica energetica si contracararea incalzirii globale.

O masura de reducere a emisiilor de gaze toxice intimpina opozitie din partea cercurilor de afaceri si republicanilor din Congres. Consilierii presedintelui sint mai optimisti cu privire la planurile administratiei vizind revizuirea sistemului regulator, in domeniul financiar si chiar versiunea Obama a planului pentru restructurarea sistemului de ingrijire a sanatatii.

Atit Casa Alba cit si Congresul sint de acord ca prioritatile agendei noului sef al executivului nu vor ajunge legi decit in toamna. Asta nu e o surpriza pentru Barack Obama care stie cit e de dificil sa se obtina adoptarea unor schimbari majore de politica. Presedintele a dorit doar sa puna rotitele in miscare, in mai multe domenii, fiind pregatit sa aiba rabdare pentru ca procesul legislativ sa se poata desfasura.

O alta problema e in ce masura forul legislativ este pregatit sa aprobe investitii majore in domeniile mentionate, intr-o perioada de criza economica acuta. Obama a explicat ca aceste cheltuieli sint de natura sa stimuleze economia si ca prefera sa o faca investind in domenii pe care le considera esentiale: finantele, energia, si ingrijirea sanatatii.

Obama a semnat de doua ori mai multe legi pina la primul sau discurs despre starea uniunii decit predecesorii sai, Bush si Clinton . El a mizat pe popularitatea sa, faptul ca democratii controleaza Congresul si starea de spirit creata de criza. El incearca sa abordeze concomitent chestiuni de o mare complexitate, care ridica mari probleme. Variantele de buget adoptate de Camera Reprezentantilor si Senat nu rezolva prioritatile presedintelui, dar lasa o marja de manevra.
XS
SM
MD
LG