Linkuri accesibilitate

Presa de miercuri


Ciuma portocalie peste Moldova?

„Moldova Suverana” vorbeste azi despre “fata adevarata a opozitiei” si citeaza acuzele presedintelui Vladimir Voronin: “Protestestele sint bine gandite, organizate si platite”. Alegerile in schimb, afirmă seful statului, au fost libere si corecte. Capii tuturor relelor, daca e sa credem „Moldova Suverană”, sunt Filat, Chirtoaca, Urechean si Lucinschi, care s-ar fi “ridicat impotriva Europei”. Ziarul ii califica drept, citez, “indivizi care atenteaza grav la securitatea nationala acestei tari” si “sabotori care merita sa putrezeasca in puscarii”. Depotriva cu ei, ziarul ii face responsabili pentr tot ce s-a intamplat si cere initierea unei anchete penale impotriva profesorilor de la universitati si licee – pe toti laolalta se pare – care, iarasi citez, “si-au trimis, din timpul cursurilor, studenti si elevii sa vandalizeze Presedintia, Parlamentul si Guvernul”.

„Argumenti I Fakti Moldova” se intreaba: “Cui ii convine violenta in Chisinau?”. “Fete insangerate, capuri sparte, flacari, gunoaie … panica si drapele romanesti”, asa a vazut ieri „Argumenti I Fakti” centrul Chisinaului.

In replica, de Bunavestire, Constantin Tanase scrie in „Timpul”: “Voronin ar trebui sa fie primul om din Republica Moldova care sa-si asume raspunderea pentru cele intamplate, pentru ca semnalul pentru inceperea protestelor a fost dat de el insusi, duminica, cand, la incheierea alegerilor, a declarat cu cinism, provocator si cu o totala lipsa de responsabilitate politica ca nu va dialoga cu cei care au pierdut alegerile”.
“In semn de protest fata de samovolnicia comunistilor / Se ridica toata tara!” titreaza „Timpul” si afirma ca, pentru a opri multimile, politia a blocat accesul autobuzelor si a unor masini spre Chisinau. Ziarul publica si o suita de scurte relatari despre situatia din provincie, pe care le-a solicitat mai multor presedinti de raioane. “Cine-i vinovat?”, pentru tot ce s-a intamplat ieri, se intraba si sugereaza si un raspuns, Arcadie Gherasim, iar Andrei Vartic vorbeste despre “Ciuma de la 5 Aprilie”.

De altfel tot despre ciuma am gasit vorbindu-se si în presa din jurul Moldovei. Despre “Ciuma portocalie”, care s-ar fi intins peste Moldova, asa cum afirma portalul „Utro.RU”. De pe pozitii opuse, liberale, „Ejednevnyi Jurnal” titreaza: “NEportocaliii”. Chiar daca gaseste similitudini cu evenimentele din Georgia si Ucraina de acum cativa ani, mai ales in ceea ce priveste reactia oficialitatilor ruse, „Ejednevnyi Jurnal” scrie: “Aceasta nu e revolutie portocalie. Este o tentativa de salt intr-o viata, pe care ei o vor adevarata. E o revolutie de microbisti si foarte romaneasca. Douazeci de ani in urma, cand cehii si slovacii ieseau catifelat din comunism, iar polonezii se asezau la o masa rotunda, romanii, strangand in maini drapele cu stema comunista decupata, distrugeau totul si il omorau pe Ceausescu”, scrie revista ruseasca.

Si, ajuns la presa romaneasca, cred ca e suficient sa citez doar cateva titluri pentru a schita un tablou general: cel din „Romania Libera”, de exemplu: “Moldova: Revolta generatiei Twitter”. Sau din „Gardianul”: “Ultima zi de presedintie a lui Voronin, scaldata in sange”. “Voronin acuza un complot”, mai titreaza „Ziua”, iar „Gandul” remarca: “Chisinau, prima revolutie transmisa on-line”.
XS
SM
MD
LG