Linkuri accesibilitate

Miting în piaţa Marii Adunări Naţionale după protestele de la Preşedinţie


Chişinău, 7 aprilie
Chişinău, 7 aprilie

Liderii partidelor cer demonstranţilor să nu se lase provocaţi

Tinerii au început protestele de dimineaţă pe la ora 10. După ce au petrecut aproape o oră în Piaţa Marii Adunări Naţionale, ei s-au îndreptat încolonaţi spre Preşedenţie şi Parlament. Aici, îi aşteptau cordoanele de poliţişti. Tinerii s-au împărţit în două tabere –în faţa Parlamentului, cealaltă, în faţa Preşedenţiei. Ei au trecut uşor, practic fără a fi împiedicaţi de cordodnul de poliţişti, ajungând până la intrarea în clădirile Preşedenţiei şi a Parlamentului. În doar un sfert de oră, zeci de poliţişti cu căşti şi bastoane de cauciuc s-au instalat în faţa uşii la intrare în sediul Legislativului dar şi la Preşedenţie.

Proteste anticomuniste la Chisinau
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
În jurul orei 12, tinerii au început a arunca cu pietre, ouă, sticle de plastic în clădirea Preşedenţiei, spărgând mai multe geamuri până la etajul patru. Pentru a dispersa mulţimea, poliţiştii au folosit tunuri cu apă din interiorul Preşedenţiei. În urma altercaţiilor dintre protestatari şi poliţişti, câtveva zeci de tineri au fost răniţi şi internaţi la Spitalul de Urgenţă, unii sunt în stare gravă. A fost răniţi şi mai mulţi poliţişti.

Deja pe la orele 13.00 erau devastate primele etaje de la Preşedenţiei şi Parlament. Unii tineri au şi pătruns în interiorul Preşedenţiei, ajungând pe frontispiciul din faţa clădirii, alţii au urcat şi mai sus de unde aruncau dosare pline cu acte. Au incendiat şi mai multe birouri la Preşedenţie. Afară, era organizat un adevărat rug. Tinerii au scos din clădire mai multe computere, telefoane, mobilier pe care le-au distrus şi le-au incendiat.

La fiecare oră, erau trase focuri de armă şi aruncate grenade cu gaze lacrimogene şi grenade fumigene. Acest lucru nu i-a sperita pe tineri, care au continuat să devasteze Parlamentul şi Preşedenţia. Ambianţă

Mai spre seară, unii tineri au ajuns pe acoperişul Preşedenţiei unde au arborat drapelul Uniunii Europene şi cel al României iar pe Parlament cel al Uniunii Europene.

După cinci ore petrecute în faţa Preşedenţiei şi a Parlamentului, mii de tineri s-au reîntors în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Aici, prezenţi la miting, liderii partidelor de opoziţie au încercat să-i convingă pe tineri să păstreze calmul şi să nu se lase provocaţi. Reprezentantul Alianţei Moldova Noastră, Oleg Cernei: "Nu vă lăsaţi provocaţi, păstraţi-vă calmul."

Manifestanţii spun că sunt decişi să continue protestele şi în următoarele zile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG