Linkuri accesibilitate

Mii de tineri continuă protestele în centrul Chișinăului


Chișinău 7 aprilie 2009
Chișinău 7 aprilie 2009

Ciocniri violente cu poliția

Zeci de mii de oameni îşi continuă protestele în centrul Chişinăului, deşi forţele de ordine au reuşit să disperseze manifestanţii din faţa Preşedinţiei.

Detaşamente speciale ale poliţiei au intervenit în jurul orei 12.30, numai după ce tineri manifestanţi au spart în voie, cu pietre, geamurile Preşedinţiei pînă la etajul patru.
Moldova - Students rally in Chisinau 7Apr2009


În urma ciocnirilor cu manifestanţii au fost răniţi cîţiva poliţişti. Primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă a declarat că incidentul de la Preşedinţie este urmare a unor provocări. Despre provocări au vorbit şi lideri ai organizaţiilor neguvernamentale Think Moldova şi Hyde Park, organizatori ai manifestaţiei de protest, care a început în seara zilei de luni, împotriva a aceea ce ei numesc falsificarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie.

Protestatarii au reluat terenul dintre Parlament si Presedintie spre ora 13.00, dispersind fortele de ordine. Exista peste 20 de raniti intre politisti si protestatari. Spre ora 14.00, mai multi manifestanti au patruns in Parlament si Presedintie, devastind parterul, de unde au scos afara mobilier si computere pe care le-au incendiat.


Intre timp, in Piata Marii Adunari Nationale continua sa manifesteze mii de oameni, cerind repetarea alegerilor pe care le considera fraudate.

Politia a anuntat ca va deschide dosare penale liderilor de ONG care au organizat protestele, imputindu-le dezordini in masa. Acestia risca, potrivit politiei, intre 8 si 15 ani de puscarie.
Membri ai organizatiilor neguvernamentale care au chemat luni si marti tinerii in centrul Chisinaului spun ca nu sint responsabili de evolutia ulterioara a protestelor, iar incidentele violente ar fi niste provocari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG