Linkuri accesibilitate

Strasbourg și Kehl după summitul Nato


Trei zile de zbucium

Linistea, atat de fireasca zonei franco-germane dintre Strasbourg si Kehl, a reluat locul zbuciumului care pentru 3 zile a produs un deranj de zile mari locuitorilor de la granita dintre Franta si Germania.

Desi o campanie mediatica a pregatit cu luni de zile inainte populatia, mizand pe mandria de a fi gazdele reuniunii jubilee, francezii si germanii nu au fost foarte interesati de lucrarile summitului si nici de rezultatele lui. Sau daca au devenit interesati a fost pentru ca viata le-a fost data peste cap timp de 3 zile.

Vinerea trecuta orasul era deja coplesit de importanta evenimentului ce avea sa inceapa. Politisti si jandarmi strajuiesc orice colt de strada, rutele pe unde urmau sa treaca coloanele oficiale se inchid, fiecare posibil loc in care ar putea fi ascunsa o grenada sau o bomba( inclusiv pubelele de gunoi) este verificat. Strazile devin pustii pentru ca locuitorii din zona “zero” au fost sfatuiti sa ramana in locuinte.

Oamenii se intreaba ce fel de organizatie de securitate este NATO, daca ea insasi are nevoie de mii de politisti si jandarmi care sa ii asigure securitatea.

Si toata aceasta situatie ii face atat pe francezi cat si pe germani sa fie mai degraba agasati decat mandri ca summitul NATO se desfasoara in orasul lor. „NATO este ca o femeie batrana care se machiaza intens in dorinta de a mai fi atragatoare o vreme”, spunea un student la un seminar care culmea a fost gandit tocmai pentru a-i face pe tineri sa se apropie de Alianta si sa ii inteleaga rostul. Nu departe de locul unde studentul ii punea in fata oglinda “doamnei NATO” la propria aniversare a frumoasei varste de 60 de ani, un hotel era cuprins de flacari.

Trenurile aduceau in Strasbourg, Kehl si Baden-Baden mii si mii de oameni de toate varstele care, au reusit sa strice festivismul afisat de cei mai importanti oameni ai lumii. NATO va trimite mai multi soldati in Afganistan. Va continua lupta impotriva terorismului si isi va reseta relatia cu Rusia. Acestea sunt, in esenta, concluziile la care au ajuns cei 28 la Strasbourg, Baden Baden si Kehl.

Insa, poate ca la fel de important pentru noul presedinte NATO, Anders Fogh Rasmussen, ales intr-un cadru festiv in timp ce in strada oamenii strigau “Educatie in loc de bombe” sau “ Locuri de munca, nu razboi” va fi sa recastige ca aliati proprii cetateni ai statelor membre.
XS
SM
MD
LG