Linkuri accesibilitate

Bulgaria: corupția în atenția mass-media


Jurnal de corespondent: Ofensivă preelectorală anti-corupție

Cu apropierea alegerilor pentru parlamentul european și cel național în Bulgaria devine tot mai actuala tema corupției. Tînărul lider al noii formațiuni „Ordine, legalitate și dreptate”, Iane Ianev a anunțat publicarea a unei liste cu primii 10 cei mai corupți parlamentari, magistrați, miniștri, primari, funcționari de stat și oameni de afaceri. Ieri el a început dezvăluirile sale preelectorale cu vameșii – care conduc împreună cu medicii și polițiștii de circulație în topul celor mai corupte meserii din Bulgaria.

Din datele de care dispune comisia parlamentara anticorupție, al cărei vicepreședinte este Iane Ianev reiese că unii vameși de rînd cu salarii derizorii de 140-150 de euro cheltuie lunar sume mari împromutîndu-se de la rude și prieteni sau contractînd credite de la bănci. Datele sînt mai vechi – din perioada 2000-2005, dar mai noi nici nu există întrucît revizii de acest gen nu au fost făcute, declară Iane Ianev. Singura sancțiune pentru cei 59 de vameși care au căzut – se pare - întîmplător în plasa Agenției fiscale a fost plata taxelor asuprî acestor veniturilor nedeclarate. Nu a fost inițiat nici un dosar penal.

Vameșul din punctul Kulata Rosen Sradkov, de pildă a avut un salariu de 145 de euro însă a făcut cheltuieli medii lunare de 10 ori mai mari. El însă explică proveniența banilor printr-un credit bancar și împrumuturi la prieteni. Nu a contestat sancțiunea agenției fiscale în valoare de 2700 de euro.

Un alt vameș Krasimir Vălev cu 13 conturi bancare și două automobile de lux a declarat că a primit bani de la părinți.

Fosta șefa a vămii din aeroportul Sofia Boiana Emilova a împrumutat de la o soră 20 000 de euro pe care i-a depus ... în bănci străine.

Acesta sînt exemple despre modul cum ultimele două guverne bulgare au combătut corupția, este de părere tănărul lider al opozitiei de dreapta. Cu mare interes sînt așteptate listele sale cu politicieni și magistrați corupți.

XS
SM
MD
LG