Linkuri accesibilitate

Ce fac candidații învinși


Mass-media trebuie să urmărească atent și comportamentul învinșilor

Ca de obicei, au fost mulţi în listele electorale, au intrat puţini în parlament. Şi, ca de obicei, în lumina reflectoarelor rămîn numai învingătorii şi marii învinşi. Iar despre candidaţii independenţi nu mai aflăm nimic.

Reacţiile inexistente ale învinşilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Ori presa, fascinată de învingători, uită de ei, ori candidaţii independenţi nu mai au ce să le spună alegătorilor. Eu, bunăoară, aş vrea să ştiu ce intenţionează să facă în continuare candidaţii independenţi. Vor rămîne în politică? Vor încerca să-şi realizeze pe alte căi programele electorale? Vor mai încerca să învingă peste patru ani, în 2013? Sau nu mai vor să aibă de-a face cu politica? Din păcate, repet, candidaţii independenţi ajung implacabil într-un con de umbră după alegeri.

O discuţie aparte e aceea despre marii învinşi, adică despre partidele care au acumulat două-trei-patru procente sau care nu vor mai reveni în parlament. Oamenii care au votat pentru aceste partide vor să ştie cum vor acţiona acestea. Altfel spus, oamenii vor să ştie pentru ce au optat. Or, cel puţin în seara de 5 aprilie, liderii partidelor învinse nu au catadicsit să le spună alegătorilor ce vor să facă în continuare. Ei au preferat să-şi exprime neîncrederea în rezultatele exit poll-ului realizat de IPP.

De pildă, liderul PSD, Dumitru Braghiş, care votase cu “dispoziţie de învingător”, a zis că cifrele nu corespund realităţii, iar fruntaşul PD, Dumitru Diacov, a presupus că sondajul e influenţat de stafful electoral al PCRM. Or impresia mea e că oamenii care au votat pentru aceste formaţiuni vor altceva să audă. Excepţia fericită a fost liderul PPCD, Iurie Roşca, care a spus că va lupta pentru a recîştiga încrederea electoratului. O intenţie frumoasă, normală pentru oricine se vrea politician de cursă lungă. Rămîne de văzut dacă îi va reuşi să recupereze poziţiile pierdute.

Ce vreau să zic? Mass-media trebuie să urmărească cu atenţie şi comportamentul şi reacţia învinşilor. Măcar şi pentru simplul fapt că au promis şi aceştia marea cu sarea în campania electorală.
XS
SM
MD
LG