Linkuri accesibilitate

Profesorii din România se pregătesc de grevă generală


Rata somajului in Romania a urcat la 5,8% în ultimul trimestru din 2008, potrivit Institutului National de Statistica. Altfel spus mai mult de jumatate de milion de romani erau deja fara locuri de munca la sfirsitul anului trecut. Rata somajului a fost calculata pentru persoanele cu virste intre 15 si 74 de ani care sint disponibile sa munceasca, dar nu gasesc nimic de lucru. Intre timp lucrurile s-au agravat, fiindca multe companii mari au facut restructurari, industria textila aproape si-a inchis portile, constructiile sint suspendate, industria grea lucreaza cu motoarele turate, iar intreprinderile mici si mijlocii se afla la limita supravietuirii.

Criza care se resimte tot mai mult, i-a determinat pe multi romani sa faca economii, iar potrivit datelor oficiale aproximativ fiecare persoana si-a pus deoparte cel putin 10 la suta din venituri in utlimul trimestru al anului trecut. Probabil ca aceasta tendinta de reducere a cheltuielilor s-a accentuat in primele luni ale acestui an, mai cu seama ca si numarul concedierilor a crescut si contiuna sa creasca, astfel incit specialistii socotesc ca pina la finele lui 2009 peste un milion de oameni vor ramine fara locuri de munca.

Chiar si in rindurile bugetarilor se pune problema, mai cu seama dupa ce guvernul roman a negociat un acord cu Fondul Monetar International prin care se angaja sa reduca gradual fondul de salarii, in rumatorii patru ani, de la 8 la 5 la suta din Produsul Intern Brut. Sindicatele nu sint de acord cu acest deziderat si chiar astazi au inceput noi negocieri la Ministerul Finantelor. Astfel profesorii si invatatorii, care se asteptau anul acesta la o marire a lefurilor cu aproape 50 la suta, potrivit unei legi pe care a adoptat-o parlamentul inainte de campania electorala din 2008, se vad nevoiti acum sa accepte compromisuri serioase.

Dupa negocierile din aceasta dupa amiaza guvernul le-ar fi propus se pare liderilor sindicali fie inghetarea salariilor, fie 20 de mii de salariati dati afara. A doua varianta este insa destul de greu de pus in practica in conditiile in care invatamintul romanesc are oricum prea putini profesori titulari si ramine in continuare neatractiv din cauza remuneratiilor mici. In aceste condiţii, profesorii se pregătesc de grevă generală.
XS
SM
MD
LG