Linkuri accesibilitate

OSCE critică utilizarea resurselor administrative


Instituţiilor publice mass-media li se impută un partizanat pro PCRM

Şeful misiunii de observatori ai OSCE, Petras Efthymiou, a declarat că alegerile parlamentare din R.Moldova au avut loc în general într-un mediu pluralist, corect: "Votarea s-a făcut într-o atmosferă liniştită. Ziua alegerilor s-a desfăşurat calm, fără semnalarea unor incidente majore.Totuşi, au fost înregistrate mai multe problemle procedurale. A fost atestat şi un tratament preferenţial al mass-media faţă de Partidul Comuniştilor. De asemenea, s-au utilizat resursele administrative în actuala campanie."

Marianne Mikko, reprezentanta Misiunii de observatori din partea Parlamentului European le-a sugerat autorităţilor moldovene să ofere condiţii mai bune de participare la vot, pe viitor, pentru cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare: "Mi-ar plăcea să atrag atenţia asupra unui aspect specific R.Moldova. Mulţi tinerii şi-au părăsit ţara ca să-şi găsească o slujbă. Remitenţele trimise acasă constituie o sursă importantă de venit pentru familiile de acasă dar şi pentru dezvoltarea R.Moldova. Cu regret, de această dată, puţini tineri au avut acces la votare.Acest lucru trezeşte îngrijorare, ridicând dubii faţă de procesul democratic al alegerilor.Sperăm că la alegerile viitoare, situaţia va fi mai bună."

Chiar dacă au fost înregistrate încălcări nesemnificative la unele secţii de votare, alegerile parlamentare din R.Moldova s-au desfăşurat democratic. De această părere este şi misiunea de observatori din partea Comitetului Executiv al CSI. Preşedintele Misiunii Serghei Lebedev spune că alegerile s-au desfăşurat legal, ţinându-se cont şi de pluralismul politic.

Observatorii locali din Coaliţia 2009 îşi vor anunţa concluziile oficiale în câteva zile şi asta pentru că mai multe organizaţii neguvernamentale, membre ale Coaliţiei 2009, au contestat deducţiile prezentate astăzi de Liga petru Apărarea Drepturilor Omului. Această organizaţie şi-a anunţat opinia că ziua Alegerilor a decurs calm, fără mari încălcări.

Iată concluzia prezentată de preşedintele LADOM, Paul Strutzescu. „Aceste exemple de nereguli sunt într-un număr mic fiecare, au fost înregistrate în localităţi separate şi nu s-au transformat în tendinţe. Acestea se referă la agitaţie electorală ilegală, liste de alegători deficiente, intimidarea observatorilor şi a alegătorilor, neaplicarea ştampilei „Alegeri 05.04.09” în actele de identitate, prezenţa persoanelor neautorizate în incinta secţiilor de votare, prezenţa în secţiile de votare a alegătorilor în stare de ebrietate, încălcarea procedurii de vot la locul aflării. De asemenea, a fost înregistrat un caz de dispariţie a ştampilei „Votat”.

Precizăm că, la 5 aprilie, cel mai grav incident, semnalat de Asociatia Promo-lex, membră a Coaliţiei 2009, s-a produs în satul Corjovo. Liceul „Mihai Eminescu”, unde a fost amplasată secţia de votare, a fost blocat de un grup de peste 300 de persoane civile care s-au declarat reprezentanţi ai societăţi civile din Transnistria.

Campania electorală din R.Moldova a fost monitorizată de peste trei mii de observatori naţionali şi internaţionali.
Previous Next

XS
SM
MD
LG