Linkuri accesibilitate

Presa de luni


și despre partea plină a paharului

Arcadie Gherasim, in „Timpul”, cauta azi partea plina a paharului. Rezultatele aproximative sau incomplete ale alegerilorparlamentare de ieri, scrie el, au demonstrat ca pe esicherul politic al Republicii Moldova au aparut forte capabile sa stavileasca marasmul comunist. Si ar fi reusit sa o faca si mai categoric, e convins Arcadie Gherasim, daca alegerile nu ar fi fost compromise din start. Rezultatele sunt intr-adevar aproximative si chiar foarte incomplete, insista editorialistul de la „Timpul”, deoarece ele „nu exprima procentual impactul fraudei electorale din ziua votarii, dar sunt consecinta unei campanii inechitabile, abuzive si condamnate de OSCE, UE si SUA in declaratii de ultima ora”.

“PCRM a facut agitatie electorala in ziua alegerilor”, acuza ziarul, citand rapoartele observatorilor acreditati de Coalitia 2009 “Pentru Alegeri Libere si Corecte”.

Nu scapa „Timpul” cu vederea nici declaratia facuta de liderul comunistilor, presedintele Vladimir Voroni, ieri dimineata, la iesirea din cabina de vot, cand, nesigur inca pe rezultatele scrutinului, a zis ca-si doreste ca in Parlament sa treaca cat mai multe partide, ca sa aiba cu cine face coalitie dupa alegeri. Contrar, deci, declaratiilor pe care seful statului si le-a permis aseara, dupa orele 9, dupa ce i s-au adus la cunostinta, evident, rezultatele exit poll-ului … Si, cat priveste de altfel acest sondaj, apare in „Timpul” declaratia lui Serafim Urechean, citez: „N-am crezut niciodata – si acum tot nu cred – in kantora lui Barbarosie”.

Dar, ca sa nu-mi scape cumva, mai gasiti in „Timpul” o suita de corespondente din strainatate, grupate sub titlul “Moldovenii din Europa au batut recordurile la alegerile de ieri”. Puteti afla, bunaoara, ca granicerii din Irlanda le-au permis cetatenilor Republicii Moldova sa treaca frontiera spre Anglia fara fiza, numai sa voteze.

Un articol care n-a aparut azi, ci inca vineri, in ziarul francez „Liberation”, si al carui titlu, tocmai de asta, e cu atat mai curios: “Dinozaurii comunisti sunt la amoda in Moldova”. Revenind, insa, la presa de azi, cea romaneasca mai intai: „Basarabia comunista”, asa trateaza cotidianul „Ziua” rezultatul alegerilor. “Falie intre Est si Vest. Tinerii basarabeni (cei din Romania se are in vedere) au votat schimbarea”, constata, pe post de consolare, „Gardianul” în care se remarca: „Republica Moldova e partial ocupata de Rusia si, prin urmare, alegerile nu puteau fi libere si corecte”. In „Gandul” se remarca, nu fara ironie: „Republica Moldova alege intre secera si ciocan”. Iar în „Evenimentul Zilei” se scrie ca presedintele (Voronin) nu renunta la politica si ca refuza sa vorbeasca romaneste. De cealalta parte, in Rusia, titlurile nu sunt mai putin sugestive. “Guvernarea n-a observat concurentii”, e de exemplu cel afisat de publicatia alectronica „Gazeta”. Iar portalul ucrainean „URA-Inform” constata ca „Moldova merge pe drumul comunist” .
XS
SM
MD
LG