Linkuri accesibilitate

Itar-Tass et alii eiusdem farinae despre alegerile din Moldova


"Principalele partide de opoziţie doresc unirea cu România"

Agenţia guvernamentală rusă Ria Novosti citează declaraţia preşedintelui Vladimir Voronin la ieşirea de la votare astăzi, când a spus că relaţiile moldo-ruse se vor dezvolta în mod ascendent şi pe viitor. Ria Novosti citează şi anunţul liderului comunist că după alegeri planifică vrea să conducă, cel puţin, fracţiunea parlamentară a comuniştilor, care după părerea lui va fi cea mai mare.

Agenţia rusă Interfax îi citează pe liderii opoziţiei, Dorin Chirtoacă, Vlad Filat şi Serafim Urechean care cred că Partidul Comuniştilor va fi nevoit să treacă în opoziţie după alegeri. Liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat este citat de Interfax, spunînd că după alegeri Moldova va fi guvernată de o coaliţie democratică. Preşedintele Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urechean precizează că partidele necomuniste sunt gata de înfiinţarea acestei coaliţii, iar pe primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă Interfax îl citează, spunînd doar că astăzi a votat ca Moldova să devină un stat liber şi democratic în care drepturile şi libertăţile omului sunt respectate.

În fine, agenţia rusă oficială Itar-Tass, într-o ştire în care îi citează tot pe aceşti lideri opoziţiei, scrie despre opţiunile lor de politică externă. Spre deosebire de Partidul Comuniştilor, care pledează pentru neutralitatea Moldovei şi rămânerea ei în CSI combinată cu apropierea de Uniunea Europeană, liderii principalelor trei partide ale opoziţiei ar dori, potrivit Itar-Tass, ruperea legăturilor cu CSI-ul, intrarea Moldovei în NATO şi unirea ei cu România.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG