Linkuri accesibilitate

Şedinţă de urgenţă a Consiliului de Securitate pe tema rachetei nord-coreene


Consiliul de Securitate ONU se reuneste de urgenta astazi pentru a raspunde lansarii rachetei nord coreene cu multiple etape de actiune. Intilnirea a fost solicitata de Statele Unite si de Japonia. Preşedintele Coreei de Sud a caracterizat acțiunea drept „ nechibzuită” şi care pune in pericol securitatea globala. Presedintele american Barack Obama, in discursul sau de la Praga a condamnat actiunea, spunind ca este „provocatoare” si ca violeaza rezolutii ale Consiliului de Securitate ONU .

„A venit vremea unui răspuns internaţional puternic si Coreea de Nord trebuie să ştie că că drumul către securitate şi respect nu trece prin ameninţări si arme ilegale. Toate naţiunile trebuie să construiască un regim global mai puternic. Si de aceea trebuie să stam umar linga umăr pentru a face presiuni asupra Coreii de Nord să îşi schimbe direcţia”, a spus liderul american.

China si Rusia au facut un apel la calm si la cumpatare. Lansarea rachetei cu actiune in multiple etape a avut loc in zorii zilei, la ora 4 30, si a nesocotit toate apelurile de renuntare la acest test venite dinspre Washinton, Tokyo si Uniunea Europeana. Astazi la Tokio, premierul Japoniei, Taro Aso a spus: „Coreea de Nord a fost avertizată de Japonia şi de alte naţiuni, mai ales de Statele Unite si Coreea de Sud să nu faca acest test. De aceea, Japonia, in colaborare cu comunitatea internaţională trebuie să dea un raspuns, să arate că lansarea încalcă rezolutiile Consiliului de Securitate ONU.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG