Linkuri accesibilitate

Varniţa - secţii pentru cei din Tiraspol, Tighina şi Slobozia


Intimidaţi de separatişti, transnistrenii nu se înghesuie la urne

La Varniţa atmosfera pare destul de calmă. Muzică, bună dispoziţie, o adevărată sărbătoare, îmi spun alegătorii. Aici sînt deschide trei secţii de vot. Una pentru localnici, alte două – pentru cetăţenii moldoveni din Tiraspol, Tighina şi Slobozia. Pînă la această oră nu au fost înregistrate încălcări, îmi spune Aurelia Pleşca, preşedinta secţiei de votare.

Peste 500 de persoane şi-au exercitat pînă acum dreptul la vot la această secţie. Este un număr destul de mic, dacă ţinem cont că la Varniţa îşi pot exercita dreptul la vot peste 100 de mii de cetăţeni moldoveni din Transnistria. O problemă ar fi informarea insuficientă a alegătorilor, dar şi ameninţărilor miliţiei transnistrene.

În prezent, multe persoane aşteaptă la aşa-numita vamă transnistreană ca să ajungă la Varniţa. Trebuie spus că pe teritoriul Transnistriei nu este deschisă nici o secţie de votare, oamenii fiind nevoiţi să vină să voteze în localităţi pe malul drept al Nistrului, aflate sub jurisdicţia Chişinăului.

Cetăţenii moldoveni ajung la votare fie cu maşinile personale, fie cu autobuzele sau cu mictobuzele de rută. Mai trebuie spus că azi dimineaţă urnele mobile destinate penitenciarului din Tighina au fost sechestrate pentru cîteva ore la vama transnistreană, după care au fost întoarse totuşi pe teritoriul controlat de autorităţile Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG