Linkuri accesibilitate

CEC: 26% din electorat s-a prezentat la vot pînă la 12.45


Valentina Ursu şi Iurie Ciocan (CEC)
Valentina Ursu şi Iurie Ciocan (CEC)

Biroul electoral din liceul Mihai Eminescu din comuna Corjova blocat de către forţele separatiste

Pînă la ora 12.45 şi-au exprimat opţiunea prin vot pentru alegerea deputaţilor în noul Parlament peste 26 la sută din numărul electorilor înscrişi pe liste, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.

O rată de participare peste media naţională a fost la Basarabeasca - 40 la sută, la Taraclia - peste 30 la sută şi 27 procente la Drochia.

Cea mai scăzută prezenţă la vot se înregistrează la Cahul şi Făleşti – sub 20 la sută.

În municipiul Chişiău prezenţa la vot este de peste 21 la sută. Alegerile parlamentare din Republica Moldova demonstrează totuşi o activitate politică mai intensă a cetăţenilor, deoarece prezenţa la urne este simţitor mai înaltă decît acum 4 ani.

Scrutinul nu este deloc lipsit de incidente, cel mai grav pare să fie cel din satul Corjova, din stînga Nistrului. Alături de mine este secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, care ne ofera amănunte: „În dimineaţa zilei, biroul electoral amplasat la liceul Mihai Eminescu din comuna Corjova a fost blocat de către forţele separatiste din Transnistria. Accesul alegătorilor nu a fost permis. A fost blocat în interiorul acestei secţii biroul electoral. La această oră, situaţia este fără schimbări. În jurul acestei secţii de votare se află persoane neidentificate în civil care blochează accesul. Ministerul de interne al Republicii Moldova monitorizează situaţia şi în caz de necesitate va interveni”.

A fost secretarul CEC, Iurie Ciocan. Trebuie să spunem că sînt şi alte incidente. Mai mulţi cetăţeni au încercat să-şi exercite dreptul la vot fără a avea fişa de însoţire a buletinului de identitate, observatorii au constatat şi intrarea în cabine a cîte două persoane.
XS
SM
MD
LG