Linkuri accesibilitate

24% din moldoveni susţin ideea aderării la NATO


Ce argumente se invocă în favoarea renunţării la neutralitatea Moldovei?

În două oraşe învecinate din Franţa şi Germania are loc summit-ul aniversar al NATO la 60 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord Atlantice. Dacă pentru un om ajuns la vârsta de 60 de ani este începutul pensiei, pentru NATO acest timp încă nu a sosit, spun expertii. Summitul NATO de la Kehl/Strasbourg este un prilej de trecere în revistă atât a realizărilor istorice ale organizaţiei, cât mai ales de evaluare a oportunităţilor de a pregăti Alianţa poate pentru următoarele sase decenii.

Deşi, conform Constituţiei, Republica Moldova este un stat neutru, în realitate neutralitatea ţării nu este respectată de la proclamarea independentei, adica de 18 ani, pentru ca pe teritoriul statului stationeaza trupele ruse. Exista, insa, Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova-NATO. În percepţia moldovenilor - aşa cum se desprinde ea din sondajul IPP - pentru aderarea la NATO se pronunta 24 la suta din cetatenii Republicii Moldova.

65 la sută dintre cetăţenii R. Moldova ar vota pentru integrarea R. Moldova la Uniunea Europeană. In schimb, moldovenii ar vota impotriva aderarii la NATO in proportie de 46,7%. Si pentru ca se spune ca rezultatele sondajelor sunt foarte aproape de realitate am mers la hotarul moldo-roman sa aflu ce cred oamenii de aici despre NATO.

Au fost parerile moldovenilor , care locuiesc la frontiera moldo – romana. Amintim ca acum 5 ani hotarul Aliantei Nord Atlantice a ajuns la Prut. Apartenenta Romaniei la NATO, conform expertilor, a atras investitii straine de opt ori mai mari in fiecare an de cand tara a devenit membru. Pentru ca autoritatile de la Kiev au declarat ca drumul spre NATO al Ucrainei este ireversibil, am mers si la granita moldo-ucraineana, pentru a afla ce stie lumea de aici despre NATO.

Ca urmare a lipsei de informaţie şi transparenţă din partea autorităţilor referitor la ceea ce este NATO, oamenilor le vine greu sa se pronunte clar despre ceea ce stiu despre Alianta Nord Atlantica. I-am invitat in studioul Europei Libere de la Chisinau pe Iurie Leancă, vicepreşedintele Asociaţiei de Politică Externă si Oleg Serebrian, preşedinte al Mişcării Europene din Moldova pentru a discuta despre NATO , pentru a confirma ca organizatia rămîne garantul securităţii est-eruoepene .
Previous Next

XS
SM
MD
LG