Linkuri accesibilitate

Bulgaria: deficit record de cont curent


Reducerea cu 24% a rezervelor valutare

Fostul vice-guvernator al Băncii naționale, Kolio Paramov confirmă, într-un interviu acordat agenției „Frog News” prognoza prestigioasei publicații „Handelsblatt” că Bulgaria se apropie de faliment.

În ultimele 5 luni guvernul dominat de foştii comunişti a cheltuit 3,67 de miliarde euro din rezerva de stat pentru acoperirea deficitului comercial. În condițiile adăncirii crizei, actualul curs fix al levei fața de euro /1,95/ va putea fi menținut numai prin contractarea, in urmatoarele 9 luni, a unor împrumuturi externe in valoare de cel puțin 7 miliarde euro, este de părere Paramov.

Din noiembrie rezerva valutară a scăzut cu 24 la sută. În aceiași perioadă din rezerva fiscală au fost cheltuite alte 2,3 de miliarde. La aceasta se adaugă deficitul record (pentru regiune) a contulului de plăți curente. Pînă la finele lunii mai rezerva valutară va putea scădea cu alte 16%. În aceste condiții scenariul crizei din Argentină devine foarte probabil, iar Consiliul monetar impus în 1997 la cererea FMI pentru a garanta stabilitatea financiară a țării, se va goli treptat de conținut.

Cu ritmul actual de epuizare a rezervelor presiunea asupră cursului levei va deveni tot mai puternică. În ultimele luni leva scumpă a devenit o povară pentru economie. Cursul real, declară Paramov, este acum 3,89 – 3,95 pentru un euro și va fi 4,15 – după trei luni. Actualul curs va putea fi menținut pînă finele anului numai dacă vor fi asigurare împrumuturi din partea Bancii europene sau FMI.

Într-o situație preelectorală însă guvernanții vor putea continua epuizarea rezervelor punînd noul parlament în fața unei inevitabile devalorizări cu riscul repetării dezastrului financiar din 1997 provocat de politica economic greșită a foștilor comuniști. Bugetul actual nu va putea rezista decăt în primul semestru și reprezintă o capcană pentru viitorul govern, considera Paramov.

Politigraf

XS
SM
MD
LG