Linkuri accesibilitate

Eforturi condamnate la eşec


Voronin iese de pe scena prezidentiala cu credibilitatea stirbită

In ajunul alegerilor parlamentare din republica Moldova si in finalul mandatului sau prezidential, domnul Vladimir Voronin a esuat in incercarile sale aproape disperate de a se intelege cu Kremlinul.Aceste eforturi de ultim moment erau condamnate la esec, deoarece Kremlinul stia ca domnul Voronin se grabea amarnic si i-a exploatat graba.

Dezorientat, domnul Voronin a iscalit declaratia de la Moscova, coordonata dinainte de catre presedintele Rusiei, Medvedeev cu functionarul Rusiei Igor Smirnov, pe la spatele Republicii Moldova. Totusi domnul Voronin a reusit in ultimul moment sa iasa din capcana care i se pregatise. Dinsul a anulat intilnirea programata cu Igor Smirnov la Tiraspol, unde pozitiile consemnate in declaratia de la Moscova urmau sa fie reconfirmate, impotriva intereselor republicii Moldova. Cu numai o zi inaintea preconizatei intilniri, Igor Smirnov a interzis intrarea ambasadorului american si a reprezentantului special al Uniunii europene pe teritoriul controlat de rusi in stinga Nistrului. In aceasta situatie, vizita domnului Voronin la Tiraspol ar fi semnalat ruperea solidaritatii Chisinaului cu partenerii sai occidentali, distantarea de formatul international 5 plus 2 si intrarea mai adinca a domnului Voronin in tratative pe cont propriu cu Moscova si Tiraspolul.

Domnul Voronin a inteles, pare-se, acest lucru in ultimul moment. Seful statului mai incercase sa rezolve conflictul din Transnistria cu ajutorul Kremlinului in anii 2002 - 2003. Dinsul a actionat si atunci cu acelasi deficit de profesionalism ca si in ultimele zile ale presedintii sale. Observam insa si o deosebire intre cele doua situatii. In 2002 - 2003, presedintele urmarea scopul reintregirii statului asa cum concepea dinsul acest scop, cu ajutorul Rusiei. A esuat si atunci si a schimbat strategia. Cu 5 ani mai tirziu, in finalul presedintiei sale, domnul Voronin s-a indreptat iar spre Moscova, de asta data cu dublu motiv. Nu numai ca sef de stat, cu iluzia ajutorului rusesc pentru reintregirea cu Transnistria, dar si ca sef de partid, cu speranta ca Rusia sa binecuvinteze, macar indirect, simbolic, continuitatea actuala a puterii politice din Republica Moldova.

In anii 2002-2003, domnul Voronin fusese gata -gata sa sacrifice interesul national in schimbul unei intelegeri cu Kremlinul in problema Transnistriei, dar destul de curind, presedintele a inteles situatia si a respins propunerile inaintate de Rusia atunci.

In finalul presedintiei sale,insa, domnul Voronin s-a repezit la Moscova mai mult in interesul partidului, decit al statului. Domnul Voronin iese de pe scena prezidentiala cu credibilitatea stirbita, oricare va fi rezultatul alegerilor din 5 aprilie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG